Insekt kan sikre 120 mill. til Os

Øyenstikkeren stor torvlibelle stoppet store utbyggingsplaner. Men insektet har fått ny status, og Os kan få nye inntekter.

Stor torvlibelle

IKKE TRUET: Øyenstikkeren stor torvlibelle stakk kjepper i hjulene for veiutbygging. Men ny forskning viser at den er mer tallrik enn først antatt.

Foto: G. Švitra

Insektet sto på listen over arter som er truet i Norge. Den ble oppdaget i myrene i Endelausmarka, der Statens vegvesen er i full gang med å bygge ny E39 mellom Bergen og Os.

Derfor måtte veivesenet bygge en bro over myren der insektet legger egg, skriver Bergensavisen. 200 mål av øyenstikkerens habitat ble vernet.

Endelausmarka

STORE INNGREP: Nye E39 gjør dypt innhogg i Endelausmarka mellom Os og Rådal. Bildet er tatt 8. september 2016.

Foto: Statens vegvesen

Men nå er øyenstikkeren fjernet fra rødlisten. Det betyr at Os nå håper å få frigitt større deler av arealet til næringsformål.

Terje Søviknes

MER PLASS: Os-ordfører Terje Søviknes håper på mer næringsareal.

Foto: NRK

– Vi har tatt opp igjen dialogen med Fylkesmannen og miljøvernavdelingen hans, sier Os-ordfører Terje Søviknes til avisen.

Søviknes håper å få frigitt 60-80 mål. Det vil kunne bety tomtesalg og en kommunal ekstrainntekt på 120 millioner kroner, ifølge BA.

Laster kart, vennligst vent...

Siste video

Brann har inngått avtale med Nike - og med på kjøpet kommer helt nye røde trøyer.
I sesongens siste Skavlan er det duket for landskamp mellom Norge og Sverige: Hvem husker mest fra Skavlan-året? På norsk lag stiller Harald Eia og Josefine Pettersen.
Overvåkningsbilder viser hvordan en bilist kjørte inn inngangen på Fløibanen i Bergen.