Det er knusktørt - innfører forbud mot åpen ild

Etter en uke uten nedbør kombinert med tørt og varmt vær er det knusktørt i deler av Hordaland. Nå innfører flere kommuner forbud mot bruk av åpen ild utendørs.

Video Gressbrann på Sotra

FRYKTER BRANNER: Resultatet av bruk av åpen ild kan lett bli katastrofalt på denne tiden av året. Dette bildet er hentet fra en brann på Kausland i Sund i mai 2012.

Foto: NRK

Det er kommunene Fjell og Sund vest for Bergen som er først ute med forbud.

– De store skogbrannene på nyåret har vært en vekker, sier brannsjef i Fjell og Sund, Bjørn Olav Paulsen.

– Vi følger en skogbrannindeks som er utarbeidet av Meteorologisk institutt. Den viser nå at det stor fare for skogbrann i vår region. Målestasjonene ligger imidlertid i Bergen og erfaringen bår tilsier at jorden hos oss er skrinnere og brannfaren derfor større. Det er også mindre nedbør her ute enn det er i Bergen.

LES MER: Ni av ti skogbranner skyldes at folk er uforsiktige.

Mest brannfarlige tiden av året

Vi er nå inne i den mest brannfarlige tiden av året ute i naturen. Det er fortsatt ikke blitt skikkelig grønt, mens gammelt gress, blader og kvister fra i fjor er tørket inn. Det gjør at gress-, skog- og lyngbranner kan spre seg med eksplosiv kraft.

Senest for to år siden brøt det ut en større gress- og lyngbrann på Kausland på Sotra.

Også i mars i fjor brant det i Sund. Denne gangen ved Glesvær. Den gangen var det glo fra en sigarett som startet brannen. Samme måned brant det også på Austevoll

LES MER: Grasbrann i Austevoll

(Saken fortsetter under bildet)

Brann i Austevoll

BRANN I AUSTEVOLL i MARS I FJOR: Et stort område ble rammet av brannen.

Foto: Marlene Toft

I 2011 brant det på øyen Færøyna utenfor Glesvær. Den brannen skal ha startet etter at en mann snublet med en fakkel.

Også mars i fjor var preget av en rekke gress- og skogbranner i Hordaland. Til sammen måtte brannvesenet rykke ut til 35 branner på bare fem dager. Blant annet brant det i fjellsiden av Lyderhorn i Bergen.

LES MER: Minst 35 gras- og skogbranner på under ei veke

(Saken fortsetter inder bildet)

Brann fleire plassar på Lyderhorn

LYDERHORN I FLAMMER: Slik så fjellsiden ut i mars i fjor.

Foto: Ove-André Hanssen-Johannessen

Det fine været fortsetter

Meteorologisk institutt kan ikke love regn over Hordaland de første dagene. Finværet fortsetter med sol og høye dagtemperaturer. Først søndag ser det ut til å kunne komme litt nedbør. Derfor er det svært viktig å unngå bruk av åpen ild.

– Vi ønsker å være føre var, sier brannsjef Bjørn Ove Paulsen. Vi har også hatt en vinter så å si uten snø i år. Det gjør at det er ekstra tørt ute i naturen i år.