Hopp til innhold

Ingen straff til lederne i Monika-saken nå

Spesialenheten utvider ikke listen over mistenkte etter Riksadvokatens knusende dom over Monika-etterforskningen. Men Hordaland politidistrikt som foretak kan likevel bøtelegges.

Geir Gudmundsen og Gunnar Fløystad

FÅR IKKE BOT: Politimester Geir Gudmundsen, som har bedt om å bli midlertidig avløst, og visepolitimester Gunnar Fløystad, her under pressekonferansen etter Riksadvokatens granskingsrapport.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

– Saken har vært etterforsket med alle scenarioer for øyet, sa politijurist Sidsel Isachsen til Bergens Tidende da politiet 15. august 2012 henla saken om dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) som intet straffbart forhold.

Politiinspektør Sidsel Isachsen

PÅTALEANSVARLIG: Sidsel Isachsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

To og et halvt år senere er Isachsen en av fire i Hordalands-politiet som mistenkes for grov uforstand i tjenesten.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket politiets håndtering av etterforskningen i Monika-saken, og legger frem sin konklusjon neste onsdag.

Blant de andre som har mistenkt-status er etterforskingsledere og etterforskere fra politiet i Bergen og på Sotra.

– Årsaken til mistenkt-statusen er knyttet opp til etterforskningen og rettigheter i forbindelse med avhør, sier lederen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus.

Har ikke vurdert andre straffer enn bøter

Spesialenheten er faglig underlagt Riksadvokaten, som også er klageinstans for enhetens avgjørelser. I denne etterforskningen av Monika-saken er det ifølge Presthus kun aktuelt å benytte bøter som straff, dersom man finner brudd på straffelovens § 325 om grov uforstand i tjenesten.

– Vi har ikke vurdert andre reaksjoner, sier lederen.

Dermed risikerer ingen å miste jobben som følge av Spesialenhetens konklusjon.

Ikke flere mistenkte

Riksadvokatens arbeidsgruppe påpekte en rekke feil i politiets etterforskning av dødsfallet.

– Vår etterforskning tar utgangspunkt i anmeldelser fra moren og bistandsadvokaten, som retter seg mot den første etterforskningen og en del konkrete omstendigheter rundt den. Og så vil man jo i den sammenhengen også se på ansvarsforhold og straffansvar knyttet til det som skjedde senere, før gjenåpningen av saken, sier Presthus.

Blant disse forholdene er at politiet har fjernet sentrale dokumenter fra saksmappen, og dermed avgrenset innsynet til Monikas mors bistandsadvokat.

Politimester Geir Gudmundsen, som lørdag ba om å bli midlertidig avløst, og visepolitimester Gunnar Fløystad, har ikke hatt mistenkt-status i saken.

NRK får bekreftet at det ikke har endret seg siden Riksadvokatens rapport, noe som innebærer at ledelsen i bergenspolitiet ikke risikerer personlige bøter i denne etterforskningen.

Hordaland politidistrikt kan imidlertid bli ilagt foretaksstraff samtidig som de mistenkte enkeltpersonene bøtelegges for sin rolle i etterforskningen.

Spesialenheten vurderer også en ny etterforskning der ledelsen er involvert, av varslersaken til etterforskeren Robin Schaefer.

– Lederne har hatt det tøft

Både Gudmundsen, Fløystad og Isachsen er medlem i fagforeningen Politijuristene.

Ole Bjørn Mevatne

FAGFORENINGSLEDER: Ole Bjørn Mevatne i Politijuristene Hordaland.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Fagforeningsleder i Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, sier de har tilbudt sine medlemmer hjelp og støtte i saken.

– Jeg tror de har hatt det ganske tøft, med den oppmerksomheten som har blitt satt på dem både i Monika- og varsler-saken. De har vært på jobb, men en slik sak vil selvfølgelig prege dem, sier Mevatne.

Han regner en foretaksstraff for politidistriktet som like sannsynlig som personlige bøter til etterforskerne i etterforskningen Spesialenheten nå er i innspurten med.

– Monika-saken har vært en trist sak for oss, og ikke minst for moren til Monika og andre involverte. Det som er lyspunktet, er jo at det nå er en som er siktet i saken. Så får vi se hva man konkluderer med, men det er i alle fall satt av nok ressurser til å få til en god etterforskning, sier Mevatne.

Tre uker forsinket

Saken er etterforsket av Spesialenheten Midt-Norge grunnet habilitetsproblemer i Vest-Norge-avdelingen. I slutten av januar ble den oversendt Presthus, som skal avgjøre om noen får straff.

Konklusjonen var først ventet tidlig i februar. Nå er den tre uker forsinket. Det har ifølge Presthus ikke sammenheng med den krasse kritikken Riksadvokaten kom med i sin granskingsrapport.

– Dette er en såpass viktig sak at det er ønskelig å forsikre seg om at den holder god nok kvalitet før arbeidet avsluttes, sa Presthus til NRK tirsdag.

Vedtaket skrives av juristene hos lederen for Spesialenheten.

– Vi ønsker å bli ferdig så raskt som mulig, men skal også gjøre et grundig arbeid, sier Presthus.

ALT OM SAKEN: Monika (8) funnet død