- I løpet av få år er produksjonen av norske pærer mer enn halvert, forteller fruktbonde Jostein Lutro i Ullensvang.
Smaker motorsagen
Pæretrær blir sagd ned og erstattet med epletrær.
Redningen heter «Ingeborg», er søt og hard, laget i Norge og plantet i Ullensvang.
Lutro er leder i styringsgruppen for Ingeborg-prosjektet og har stor tro på den nye pæresorten.
- Dette er første året avlingen er så stor at vi får prøvd sorten i markedet. Ingeborg skal prøve seg i bergensområdet, forteller Lutro.
Norske pærer taper mot utenlandske. Arkivfoto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norsk eller utenlandsk
Mens norske epler selger godt, står det verre til med pærene.
Bare ti prosent av pærene som selges i norske butikker er produsert i Norge.
Problemet med de gamle norske pæresortene er at de ikke tåler lagring like godt som sine utenlandske kusiner. Etter noen dager i butikktemperatur blir de myke.
Pæremoten endrer seg
- Norske forbrukere ønsker seg harde pærer, før skulle pærene bli myke og søte, sier Lutro som er optimistisk på Ingeborgs vegne.
- Nordmenn ønsker norsk frukt hvis de kan få kvalitet, tror Lutro.