NRK Meny

Ikke straffbart å røyke hasj i Amsterdam

Riksadvokaten slår fast at Høyres stortingsrepresentant Erik Skutle (25) ikke gjorde noe straffbart da han røyket hasj i Amsterdam vinteren 2014.

skutle
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Skutle har vedtatt en bot på 10.000 kroner for hasjrøyking i Nederland og Bergen, uten å ha erkjent straffskyld, skriver VG.

Nå sier Riksadvokaten at forholdet som omhandler Amsterdam-turen ikke er straffbart, og boten reduseres til 8.000 kroner. Riksadvokaten har også omgjort påtaleunnlatelsen som ble ilagt tre andre Unge Høyre-medlemmer som var med til Nederland.

Intet straffbart forhold

Sakene henlegges nå som intet straffbart forhold. Skutles advokat John Christian Elden er svært kritisk til Hordaland politidistrikt, som har etterforsket saken.

Riksadvokaten slår fast at den lokale påtalemyndigheten og politiet i Bergen forskjellsbehandlet Skutle og tre Unge Høyre-politikere, da de straffet dem for bruk av hasj på en tur til Amsterdam.

– Ingen andre ville fått et forelegg for å ha ervervet hasj til eget bruk i Nederland, sier Elden.

Forskjellsbehandling

Advokaten mener forskjellsbehandlingen har sin bakgrunn i at Skutle er politiker.

– Politiet bruker ham for å henge ham ut fordi han er stortingsmann. Politiet skal ikke gjøre det, sier han.

Statsadvokaten i Hordaland skal ifølge Elden ha bedt Spesialenheten for politisaker etterforske om bergenspolitiet brøt taushetsplikten da forelegget ble lekket til mediene mens klagesaken lå til behandling hos Riksadvokaten.

Siste video

Fleire sterke historiar i Vestlandsrevyen fredag: Dei som kom først til ulukkesstaden ved Turøy, russen som var nær ved å døy etter russebuss-ulukka og mannen som har intervjua bestefaren og vil laga film om Telavåg-tragedien. Programleiar: Jan Børge Leirvik.
I slutten av april 1942 inntok nazistene og brant ned Telavåg. Se NRKs reportasje fra 60-årsmarkeringen i 2002.
Grov trussel mot byråd i Bergen, strid om ny mobbelov og ikkje alle verksemder deler ny optimisme i næringslivet. I denne Vestlandsrevyen spør programleiar Jan Børge Leirvik óg om russen var så mykje betre før.