NRK Meny

Ikke så ekstremt vær som antatt

Global oppvarming vil ikke føre til så ekstremt vær i Norge som mange tror, mener værforsker Erik Kolstad.

Erik Kolstad
Foto: Alrik Velsvik / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Orkaner, flom, polsmelting, hetebølger og elendighet. Folk flest frykter det blir slik i Norge også i framtiden, men kanskje må en tro om igjen.

SE VIDEO HER!

- Globalt sett er fremtiden ganske svart på grunn av stigninger i havoverflaten og mer tørke i utsatte områder. Men Norge tror jeg kommer ganske godt ut av det, sier værforsker Erik Kolstad.

Erik Kolstad har tatt doktorgrad i polare lavtrykk, som er skyld i mye av ekstremværet på våre breddegrader.

Global oppvarming fjerner lavtrykk

Iskald luft fra sjøisen i Arktis trekker utover havet og skaper kraftige lavtrykk. Men den globale oppvarmingen får faktisk de polare lavtrykkene til å forsvinne. 

- Isen i Arktis smelter, og iskanten strekker seg nordover. Mye av uværet vil også trekke seg nordover sammen med iskanten, sier Kolstad.

Men de klimaendringene forskerne tror skal skje - har kanskje alt skjedd. Og kanskje er dette en naturlig svingning, men med global oppvarming på toppen.

Mildere og mer nedbør

Forskeren forteller likevel at været vil endre seg i fremtiden.

- Det blir mildere om høsten og mer nedbør. Det kan veldig lett bety ekstremvær, men det betyr ikke at vi skal få så mange flere stormer og at alt skal bli mye verre, sier værforskeren.

Siste video

Fleire sterke historiar i Vestlandsrevyen fredag: Dei som kom først til ulukkesstaden ved Turøy, russen som var nær ved å døy etter russebuss-ulukka og mannen som har intervjua bestefaren og vil laga film om Telavåg-tragedien. Programleiar: Jan Børge Leirvik.
I slutten av april 1942 inntok nazistene og brant ned Telavåg. Se NRKs reportasje fra 60-årsmarkeringen i 2002.
Grov trussel mot byråd i Bergen, strid om ny mobbelov og ikkje alle verksemder deler ny optimisme i næringslivet. I denne Vestlandsrevyen spør programleiar Jan Børge Leirvik óg om russen var så mykje betre før.