NRK Meny
Normal

Ikke lenger bergensernes favoritt

Bråket rundt taleskriving og gratisturen til Venezia kan ha gjort ordfører Trude Drevland mindre populær. For første gang er en annen ordførerkandidat mest pop i Bergen.

Bilde av Trude Drevland, BLASTFEST

ROCKER IKKE LIKE MANGE: Trude Drevland er byens mest profilerte lokalpolitiker og er kjent for å by på seg selv i mange sammenhenger. Her fotografert under fjorårets metalfestival Blastfest.

Foto: Roy Bjørge

Valglogo

Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen er i øyeblikket bergensernes favoritt. Det viser en meningsmåling utført av Infact for NRK og Bergensavisen, hvor Arbeiderpartiets andrekandidat ved høstens valg får en oppslutning på 24,4 prosent.

Marte Mjøs Persen

NY FAVORITT: Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen er for første gang byens mest populære ordførerkandidat.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Til sammenlikning vil 23,9 prosent av velgerne la Trude Drevland beholde kjedet. I februar hadde den sittende Høyre-ordføreren 29,7 prosent av velgerne i ryggen.

– Veldig hyggelig og inspirerende, sier Marte Mjøs Persen om meningsmålingen.

Aarebrot: – Negativ reaksjon

Nedgangen på 5,8 prosentpoeng for den sittende ordføreren kommer etter en tøff periode for det sittende byrådet og for Drevland selv. Den karismatiske 68-åringen har fått kritikk fra mange hold for sin rolle under den omdiskuterte skipsdåpen i Vågen 17. i år.

Det har også vært mange reaksjoner på avsløringene om at Trude Drevland de siste årene har kjøpt taler for to millioner kroner .

– En nedgang på nesten seks prosentpoeng har betydning. Det tyder på en jevnt over negativ reaksjon, og ikke på en bølge av sympati, sier valgforsker Frank Aarebrot til Bergensavisen.

Meningsmålingen viser også at en av ti Ap-velgere faktisk foretrekker Høyre-ordføreren, mens bare to prosent av Høyre-velgerne vil bytte Drevland ut med Persen.

Trude Drevland

GUDMOR: Ordfører Trude Drevland var gudmor under skipsdåpen i Vågen i Bergen 17. mai.

Foto: Viking Ocean

Takvam: – Bråket dårlig PR

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sa tirsdag at bråket rundt skipsdåpen gjør at Drevland velger å gå litt stillere i dørene frem mot valget.

– Selv om mange har sympati med Trude Drevland som medmenneske i en slik situasjon, så er bråket dårlig PR. En må vente på de endelige konklusjonene, men Drevland som ordfører vil nok måtte tone ned sin egen rolle i valgkampen til hausten.

– I sum er denne saken politisk sett ugunstig for hele byrådsprosjektet og for partiet Høyre i Bergen, sa Takvam.

Ønsker Trude god bedring

Ordfører Trude Drevland er for tiden sykmeldt. Fylkessekretær i Hordaland Høyre, Charlotte Spurkeland, opplyser at Drevland ikke er tilgjengelig for kommentar.

– Jeg vil benytte anledningen til å ønske Trude god bedring. Det er mye kjekkere å drive valgkamp mot hverandre når vi begge er i form, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Marte Mjøs Persen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Lervik
Forsvaret detonerte håndgranaten som onsdag ble funnet på parkeringsplassen ved legevakten.