Trønderne sliter med å lage Vestlandslefsa

Etter over 50 år ble produksjonen av ærverdige Vestlandslefsa flyttet til Trøndelag. Men der har trønderne slitt med å lage lefsa slik den skal være.

Trønderne i Lierne Bakeri har tatt over produksjonen av den ærverdige Vestlandslefsa. Men i Trøndelag har de slitt med å finne suksessformelen bak Norges mest populære lefse.

SE VIDEO: Vet folk i Bergen hvor Vestlandslefsa er blitt av?

Tidligere i år ble produksjonen av den tradisjonsrike Vestlandslefsa flyttet fra lefsebakeriet i Hordaland til Trøndelag.

Har slitt med produksjonen

Stian Kyte

MENER SMAKEN ER BORTE: Stian Kyte, tidligere lefsebaker, ved Toro i Os.

Foto: NRK

Geir Holen

LEFSEMANGEL: Geir Holen i Rieber & Søn forteller at det har manglet lefser i butikkene en stund.

Foto: NRK
Tom Fagerthun

LEFSETRADISJON: Tom Fagerthun sin bestefar utviklet maskinene som laget Vestlandslefsa. Denne uken var han med på å flytte maskinene fra 'hjemmet' i Os til Trøndelag.

Men å flytte lefsebakingen etter 50 år med produksjon hos Toro i Os, til moderne fabrikklokaler hos Lierne Bakeri har vist seg å skape problemer. Trønderne har rett og slett ikke klart å lage lefsen på samme måte som da Vestlandslefsa faktisk ble laget på Vestlandet.

I flere uker har det manglet lefser, spesielt i storhusholdninger som kantiner og institusjoner, fortalte bt.no tidligere denne uken.

– Det viser seg at de ikke har fått til kvaliteten, smaken og hele sluttproduktet. Det er små ting som må til, som en rett og slett ikke kan gjenskape i en moderne maskin, sier Stian Kyte til NRK.no.

Kyte var tillitsvalgt og lefsebaker hos Toro før lefseproduksjonen ble flyttet til en annen del av Rieber & Søn-konsernet 31. mai. Med lefsene forsvant også 20 arbeidsplasser – og tydeligvis også både smak og konsistens.

Tradisjonsrike maskiner

Den hemmelige koden for å Norges mest spiste lefse ligger ikke bare i oppskriften. Noe av løsningen ligger i de gamle lefsebakemaskinene som Toro brukte i Os.

Det vet Tom Fagerthun alt om. Det var bestefaren hans som utviklet de helt spesielle maskinene som fikk til den helt spesielle lefsen.

– De knar deigen på samme måte som om du knar deigen for hånd. Det er det som gjør at den blir som den blir, sier Fagerthun.

Denne uken ble lefsemaskinene også flyttet fra Os til Trøndelag. Det forteller Geir Holen, kommunikasjonsrådgiver hos Rieber & Søn.

– Vi har tatt i bruk deler av det vi hadde på Os i den nye produksjonen. I tillegg så har vi litt bedre maskiner enn vi har hatt før, som gjør at vi kan produsere mer Vestlandslefse når vi kommer i full produksjon, sier han.

Produksjon av Vestlandslefsa

POPULÆR: Vestlandslefsa er Norges mest kjøpte lefse. Tidligere i år ble produksjonen flyttet ut av Vestlandet - og nord til Trøndelag.

Foto: NRK

Lefsemangel

Rieber & Søn er ikke enige i at lefsene ikke har hatt samme kvalitet den siste tiden.

– Alle lefsene vi har sendt ut fra Lierne har hatt den samme høye kvaliten som Vestlandslefsa alltid har hatt, bakt med samme oppskrift og samme smak. Lefsene har vært gjennom en rekke tester før de sendes ut i butikk, og alle testene er bestått, sier Holen.

Men trøndernes problemer med å knekke lefsekoden har - uansett smaksproblemer eller ei - skapt lefsemangel rundt om i landet.

– Det har gjort at vi har ligget litt bakpå med levering av Vestlandslefsa ut i butikkhyllene. En liten periode har det vært litt mindre lefse enn det normalt skal være, sier han.

Først nå i høst, tre måneder etter at trønderne begynte å bake lefsen fra vest, mener Rieber & Søn de nå har funnet suksessoppskriften. Med de gamle maskinene på plass i Trøndelag skal lefseproduksjonen snart være tilbake ved det gamle.