Hopp til innhold

Har ikke folk til å gi Anita nytt bryst

Regjeringen lovte å få unna køene av brystkreftopererte. Men lite penger og mangel på fagfolk gjør at Anita Morland Gundersen ikke vet når hun får bli hel igjen.

Anita Morland Gundersen er en av 1400 kreftopererte kvinner som står i kø for å få nytt bryst.

VENTER I UVISSHET: Anita Morland Gundersen fikk fjernet det ene brystet for ni måneder siden.

Det er et halvt år siden hun måtte fjerne det ene brystet for å bli kvitt brystkreften. Nå venter hun på brystrekonstruksjon. Men operasjonen lar vente på seg.

Brystkreftoperasjon

1400 I KØ: Kvinner som får fjernet et bryst, må stå i lang kø for å få konstruert et nytt.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Jeg tenker på det hver dag. Man føler seg jo litt «halv». Spesielt på denne årstiden er det kjedelig. Å ikke kunne gå utringet, på stranden, i basseng eller noen slike ting, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Føler seg presset til åpenhet om brystkreft

Mener 50 millioner er for lite

I Norge er 1400 andre kvinner i samme situasjon. 130 av dem venter på å få utført brystrekonstruksjon ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

I mai kunne helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen gledesstrålende fortelle at regjeringen har bevilget 50 millioner kroner til brystrekonstruksjoner.

– Vi begynner dugnaden nå. Målet er at en tredjedel av kvinnene som står på venteliste, skal få utført rekonstruksjon i løpet av 2012, sa Strøm-Erichsen til NRK da.

Men ifølge klinikkdirektør August Bakke ved kirurgisk klinikk i Helse Bergen, strekker ikke pengene til. I tillegg mangler det fagfolk som kan innfri statsrådens løfte.

LES OGSÅ: Rapport gir håp for brystopererte

Lager nye bryst i helgene

Klinikksjefen har lett over hele Norden etter operasjonssykepleiere og mikrokirurger, uten hell. For tiden blir brystrekonstruksjonsoperasjoner stort sett utført på overtid på lørdager og søndager.

Klinikkdirektør August Bakke

FRUSTRERT: Klinikkdirektør August Bakke ved kirurgisk avdeling på Haukeland sykehus skulle svært gjerne operert fra klokken åtte om morgenen.

Foto: NRK

– Det største hinderet er mangel på helsepersonell, spesielt spesialsykepleiere. Hvis vi hadde hatt nok folk, kunne vi hatt pasienter her helt fra klokken åtte om morgenen. Nå er det liten vits i å komme før ni, sier Bakke.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

AVVISER KRITIKKEN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Han uttrykker frustrasjon over å bli pålagt stadig nye oppgaver, som kreftløftet i fjor og brystrekonstruksjoner i år, som viser seg vanskelige å utføre i praksis.

– Noen burde ha snakket med oss for å høre om det er mulig innenfor de rammer vi har, mener Bakke.

Tilbakeviser kritikken

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tilbakeviser kritikken fra Helse Bergen og sier helseforetaket selv sitter med ansvaret for pasientene sine.

– Det er alvorlig at det er slike kapasitetsproblemer. Da må vi gjøre de operasjonene der hvor det faktisk er muligheter for å bygge opp denne kapasiteten. Det er det andre sykehus som har, sier hun til NRK.no.