Hopp til innhold

I natt fikk Gregory Smith «barnas fredspris»

Det er over 20 år siden han solgte alt han eide i Norge for å reise til Brasil og hjelpe gatebarn. I natt fikk Gregory Smith den verdenskjente World Children Award for sitt arbeid.

Gregory Smith fikk barnas fredspris

FIKK FREDSPRIS: Midnatt norsk tid ble Gregory John Smith tildelt den anerkjente World Children Award. Fra venstre: Chaim Peri (Alumni Award), Kenro Izu (Health Award), Harry Leibowitz, Mary Grace Henry (Youth Award), Gregory John Smith (Humanitarian Award), og Jaylen Arnold (Youth Award).

Gregory John Smith

STORT: - Dette er stort for oss. Jeg er veldig ydmyk, da jeg vet at det finnes mange som driver utrolig viktig arbeid for barn, sier Smith til NRK.

Foto: CARF

Prisen, som også er kjent som «fredsprisen for barns rettigheter», blir delt ut under en stor tilstelning med over 700 gjester midt i New York i natt.

Gregory John Smith får prisen for sitt arbeid med gatebarn og barn som vokser opp i risikoområder. Smith har etablert modeller og program for å hjelpe barn i Brasil, og når i dag ut til 19.000 barn i São Paulo-regionen.

World of Children Award er en svært anerkjent internasjonal pris, som har blitt delt ut i 16 år. I natt deles det ut en rekke priser.

Hovedprisen, humanitær-prisen, går til norsk-britiske Gregory John Smith.

Unik historie

NRK pratet med prisvinneren bare noen timer før prisutdelingen og seremonien, som begynte midnatt norsk tid.

Gregory Smith og Einar Kongsbakk

I NEW YORK: Gregory Smith er i New York med direktør for organisasjonen hans, Children At Risk Foundation, Einar Kongsbakk fra Bergen (til høyre).

– Dette er stort. Det er første gang jeg er i New York, og jeg liker egentlig ikke store megabyer som denne, men jeg er positivt overrasket her borte. De er perfeksjonister og gjør ting veldig bra rundt prisutdelingen, sier Smith på Skype fra hotellrommet.

Den fengende historien til Smith begynte i 1992. Da solgte han alt han eide i Bergen for å starte opp sitt arbeid mot gatebarn i Brasil. Etter å ha begynt med å bo på gaten selv, bygget han en organisasjon som i dag har over 30 ansatte og hjelper 1300 barn direkte.

Brasilianske myndigheter anslår at nesten 24.000 barn bor og jobber på gaten. De er ofre for vold, overgrep, kriminalitet og rusavhengighet.

Det unike med prosjektet til Smith er at han satser på kunst og kultur som virkemiddel for å få barna til å utvikle seg til det han kaller "sosiale entreprenører". Barna får delta på kultursenter på ettermiddagen mot at de forplikter seg til å på skolen på dagtid.

– Jeg har nok følt at jeg er en veldig viktig person i deres øyne her borte, sier Smith om arrangementet i New York.

Nervøs før utdelingen

Prisvinneren gikk i går fra frokost med UNICEF, til møter med tidligere prisvinnere og gjennomgikk tester av prisutdelingen. Det var en noe nervøs prisvinner NRK snakket med tidlig i går kveld.

– Jeg er veldig spent og dette er ikke helt mitt bord: Å skulle stå foran en stor forsamling. Det er mye prestisje og fryktelig mange forventninger.

– Det er over 700 gjester, og de får inn 1,2 millioner dollar i støtte gjennom gallamiddagen under prisen, sier Smith, som i siste liten måtte kjøpe seg en dress før han dro til New York.

– Man ønsker jo å knytte noen kontakter her. Det er mange viktige personer til stede, og kanskje kan vi tiltrekke noe ekstra oppmerksomhet og støtte til vårt arbeid, sier Smith.

Gregory John Smith i BRasil

VEKK FRA GATEN: Smith og organisasjonen jobber aktivt for å få barn vekk fra gatene i Brasil. Her fra et av arrangementene til organisasjonen i 2012.

Foto: CARF

Lang nominasjonsprosess

Når du får en slik pris skjønner du at du er på rett vei. Du skjønner at mange har sett det du gjør og sagt at «dette er bra det du driver med - fortsett med det». Det betyr mye mer for meg enn hvilken som helst sum med penger.

Gregory Smith

Prisen er en av verdens aller mest kjente priser for humanitært arbeid med og mot barn.

Smith forteller om en omfattende nominasjonsprosess som startet for ett år siden. Totalt er 1000 personer nominert.

– Det er en krevende prosess. De har en komité på nesten 90 frivillige verden rundt. Det minskes etter hvert ned til 20 kandidater, og vi har sendt en rekke dokumentasjon for å komme med videre.

– Til slutt kom vi ned i en gruppe på fem nominerte, som ble presentert for en komite på 20 personer som til slutt tar valget.

Nyheten kom i september: De bestemte seg til slutt for Smith, som gjennom har gjort en stor jobb for å hjelpe gatebarn i Brasil.

– I begrunnelsen sa de at «du stikker deg ut». Det var overraskende og jeg er veldig ydmyk for dette, for jeg vet hvor mye bra arbeid det gjøres rundt om i verden, sier Smith til NRK.

NRK-dokumentar

Smith er tidligere utnevnt til ridder av 1. klasse under Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Dette står det i begrunnelsen til World of Children Award om Smith:

«Smith gav opp sitt komfortable liv i Norge for å hjelpe gatebarn i Brasil. Etter å ha solgt alle eiendelene sine, flyttet han til Brasil for å bo på gaten, og begynte å bo på gaten i São Paulo for å best forstå den desperate situasjonen til barn som bor der. Etter denne opplevelsen skjønte Gregory at det å redde og rehabilitere gatebarn ikke gjør noe med det egentlige problemet: Å hindre at barn havner på gaten i det hele tatt.»

Men arbeidet var tøft i starten for Smith. Etter syv år satt han igjen med bare syv barn han hadde klart å få ut av livet på gaten.

I 2005 laget NRK en dokumentar om Smith, som da hadde jobbet 13 år i gatene i Brasil.

– Hadde jeg visst om alt jeg kom til å gjennom i disse årene for å utrette det jeg har gjort, så hadde jeg helt sikkert ikke gjort det jeg hadde gjort, sa han da.

Ser mot andre steder i verden

Organisasjonen har fremdeles hovedsete i Bergen, og Smith er ofte på besøk i Norge.

– Det er viktig og flott arbeid vi driver, og vi redder liv. Å forandre barns liv er noe vi alle bør forsøke å gjøre, i hvilken som helst situasjon i verden, sier Smith.

Og arbeidet er langt fra over. Den veletablerte organisasjonen i Brasil ser nå på muligheten for å etablere seg i andre land.

– Vi ser på hvordan vi kan bruke modellen vår i andre land. Nå retter vi øynene mot Manila i Filippinene for å se om ikke vårt arbeid kan overføres inn i den nøden der, som minner om hvordan Brasil så ut for 30 år siden.

Gregory Smith og CARF får i tillegg til prisen nærmere 500.000 kroner.

– Men pengene i seg selv er ikke det mest betydningsfulle i dette her. Det å bli tildelt en sånn pris når du vet hvor mye som pågår rundt om i verden, er et kvalitetsstempel. Vi som driver med dette går hele tiden og lurer og tviler på om det du gjør nytter.

– Når du får en slik pris skjønner du at du er på rett vei. Du skjønner at mange har sett det du gjør og sagt at «dette er bra det du driver med – fortsett med det». Det betyr mye mer for meg enn hvilken som helst sum med penger.