NRK Meny
Normal

I kveld ødelegger mange synet

– Kvinner og barn er etter hvert blitt flinke til å beskytte øynene med briller. Menn som fester er imidlertid ofte så tøffe at de ikke tror de trenger beskyttelsesutstyr. Jeg har sett mange av dem angre bittert, sier øyelege.

Øyeskade etter fyrverkeri

BESKYTT SYNET: Hver nyttårsaften blir nordmenn påført øyeskader i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri.

Foto: Nils Bull / Haukeland universitetssykehus

Nils Bull er øyelege ved Haukeland Universitetssykehus. Hos han er første nyttårsdag årets travleste dag. Mange av pasientene er blitt skadet fordi de ikke brukte beskyttelsesbriller.

Hver nyttårsaften får rundt 15 nordmenn alvorlige øyeskader i forbindelse med oppskytningen av raketter. Mange av dem får så store skader på øyet at de blir blinde. De som blir skadet hevder ofte at årsaken til skaden var feil på fyrverkeriet.

Nils Bull

HAN HAR SETT DET MESTE AV ØYESKADER: Øyelege Nils Bull ber folk bruke beskyttelsesbriller og holde avstand når raketter skal skytes opp.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Svært få sier at de var så fulle at de ikke visste hva de gjorde. I mange tilfeller er det nok likevel dette som er den egentlige årsaken, sier Nils Bull.

– I andre tilfeller kan årsaken være at de ikke helt forstod hva de egentlig holdt på med. Det dreier seg om store kvantum med eksplosiver. Det kan faktisk være ett kilo med krutt eller mer i de største batteriene. Hvis alt dette eksploderer på en gang er det veldig alvorlig.

Glass inn på øynene

En vanlig brille gir en viss beskyttelse mot fyrverkeriskader på øynene. Det samme gjelder for solbriller. Briller av glass kan likevel også være med på å gjøre skaden verre ved en eksplosjon i et stort bakkebatteri.

– Jeg har sett pasienter med knust glass inne i øynene etter bruk av glassbriller, sier Bull.

LES OGSÅ: Tilskuere får flest skader av fyrverkeri

LES OGSÅ: Ligger an til fyrverkerirekord

Kløyvde øyne

Nils Bull har sett det meste av øyeskader. Likevel er det noen som er verre enn andre.

– Det verste er nok de kløvde øynene. Eksplosjonen og trykket har vært så kraftig at øynene rett og slett har revnet.

– Aller verst er det kanskje når slike skader oppstår på unge mennesker som skulle hatt øyet til bruk i et langt liv. Da blir det ikke bare en belastning og et traume der og da, men også noe den skadde og familien må leve med i mange år etterpå.

Øyelege Nils Bull sin oppfordring for kvelden er derfor: Bruk briller, hold deg minst 50 meter unna oppskytningsstedet og sørg for at den som skyter opp rakettene er edru.

LES OGSÅ: Vil forby fyrverkeri for privatpersoner