NRK Meny
Normal

Her seiler de Eidsvoll-mennenes rute

Klokken kvart på tolv den 25. mars 1814 la en vengbåt fra kai i Vågen i Bergen. I dag legger Bergen kystlag igjen ut på reisen, nøyaktig 200 år etter.


Klokken kvart på tolv den 25. mars 1814 la en vengbåt fra kai i Vågen i Bergen. I dag legger Bergen kystlag igjen ut på reisen, nøyaktig 200 år etter.

SJÅ VIDEO: Her legger båten fra kai fra Torget i Bergen, nøyaktig 200 år etter at Eidsvoll-mennene la ut fra Bergen på akkurat samme ferd. Foto/redigering: Jarl Ormestad

Fredrik Meltzer, Wilhelm Frimann Koren Christie, Jonas Rein, Jens Rolfsen og Peter Motzfeldt var valgt ved kirkevalgene i Bergen for å dra til Eidsvoll og danne Grunnloven.

En av dem, Fredrik Meltzer skrev dagbok fra reisen. Det er grunnen til at man vet så mye om denne båtferden. Han skrev dette fra 25. mars:

« Opp klokka fem. Klokken ni kom dem som skulle reise, og med dem et snes som skulle ta avskjed med oss. Drakk vin etc. frem til kvart på tolv da båten la fra kai fra fløttmannsbryggen i Dreggen.»

Båten er en eksakt kopi

Grunnlovsjubileet Trude Drevland

SA FARVEL: Ordfører Trude Drevland var på plass i Vågen i Bergen for å ønske de reisende god tur.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK
Kystlaget i Bergen sin båt Enigheten

ENIGHETEN: Det er båten Enigheten som skal bli rodd til Årdal som en del av grunnlovsjubileet.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

I forbindelse med Grunnlovsjubileet arrangerer Bergen kystlag i dag den 122 nautiske mil lange reisen som grunnlovsmennene gjorde på nytt.

– Båten legger fra kai presis 200 år etter at de fem grunnlovsmennene startet sin reise, forteller Vilhelm Bjerknes i Bergen kystlag.

Båten som brukes på ferden mot Lærdal er en eksakt kopi av den som ble brukt i 1814. Hoffagent Jansons store vengbåt ble brukt til å frakte representantene fra Bergen til Lærdal.

– Tror vi holder ruten

– Vi kan komme litt senere fram enn de gjorde, men med været som er meldt så tror jeg vi skal klare å holde ruten nokså godt, sier Bjerknes, som skal være styrmann på reisen.

I 1940 ble båten skadet av brann. På 90-tallet bygget Bergen kystlag en lignende båt. «Enigheten» ble sjøsatt i 1993 – og er altså den som blir brukt på ferden til Lærdal de neste dagene.

Eisdvollsmennenes ferd fra Bergen til Lærdal har også blitt omtalt i en episode av NRKs grunnlovsprogram «Jakten på Norge». Se episoden i videovinduet nederst i saken.

Tre overnattinger

Reisen gikk til Lærdal med tre overnattinger underveis, og hele ferden på 122 nautiske mil ble tilbakelagt på fire dager.

Første stopp på reisen til Eidsvoll var Alversund. Den 26. mars fortsatte de og var innom Skjerjehamn før de slo seg til ro for natten i Sygnefest. 27. mars rodde de til Kvamsøy i Balestrand, før de den fjerde og siste dagen la til kai i Lærdal klokken 17.00.

Fra fjærpenn og hest og vogn til twitter-meldinger og el-bil. Norge har forandret seg mye til lands og til vanns og gjennom teknologi de siste 200 årene. Programledere Haddy N'jie og Per Sinding-Larsen (9:10)

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås