NRK Meny
Normal

Verdensstjerner i ritt på vestlandsveiene

De skal tilbakelegge nesten 900 kilometer, fra Bryggen i Bergen, via fjordene i Hardanger til målgang i Stavanger. Alexander Kristoff er blant stjernene når Tour des Fjords starter i dag.

Tour des Fjords 2013

VESTLANDSRITT: I fem dager skal 120 ryttere sykle gjennom fjorder og langs kysten på Vestlandet. Her passerer Tour des Fjords Ryfylke Rogaland i fjorårets utgave.

Foto: Einar Oliver Landa

Uken etter Tour de Norway er det nå duket for nok et toppritt på norske veier. I dag går startskuddet for det fem dager lange rittet Tour des Fjords, et 877 kilometer langt ritt langs fjorder og kysten på Vestlandet.

120 rytter på 20 ulike lag stiller til start på Bryggen i Bergen. Herfra går veien i fem etapper via Hardanger til Rogaland og Stavanger, der syklistene går i mål søndag ettermiddag.

Det manglet ikke på skryt til vestlandsnaturen fra rytterne.

Rittleder Torjus Larsen

Alexander Kristoff regnes som den store favoritten på det som er ett av Norges tre høyest rangerte sykkelritt.

– Manglet ikke på skryt til naturen

NM i sykkel i Bergen

START VED LANDEMERKE: Klokken 13.50 går startskuddet på Bryggen i Bergen. Her fra sykkel-NM i Bergen i 2012.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Startskuddet går i dag klokken 13.50 på Bryggen i Bergen. Første etappe tar rytterne 161 kilometer langs fjordene inn til Ulvik i Hardanger, der det er forventet målgang rundt klokken 17.30.

Underveis må flere viktige veier stenges for å slippe rytterne forbi.

Fra Bryggen kjører rytterne i samlet heat i paradefart opp til Danmarks plass.

– Her går den reelle rittstarten. Fra Danmarks plass følger rytterne store deler av Bergen-Voss-traseen, forteller rittleder Torjus Larsen.

På arrangementssiden er mange av de samme folkene som for få dager siden gjennomførte Tour de Norway. Rittleder Larsen har store forventninger til løypene – og ikke minst naturomgivelsene.

– Mange av lagene som deltok i Tour of Norway kom kjørende over fjellet og besøkte Eidfjord og Ulvik for å gjøre seg klar og bli kjent med målområdet. Da de kom her manglet det ikke på skryt til vestlandsnaturen, sier Larsen.

Håper folk blir med å lage fest

Rittlederen håper at folk blir med å lage folkeliv i det TV 2-sendte rittet.

– Vi oppfordrer folk til å ta turen ut, heie og gjøre litt av det.

Tour des Fjords passerer Ganddal søndag

STENGER VEIER: Arrangøren opppfordrer bilister til å være tålmodige underveis. Mange veier vil bli stengt underveis. Her passerer rittet Ganddal i 2013.

Foto: Ragnar Christensen

I proffsyklingen deles lagene inn i tre nivåer på det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sin skala. Alexander Kristoffs lag Katushka er ett av de tre lagene fra øverste nivå.

– Vi har mye av de samme lagene fra Tour of Norway med over fjellet, mens noen lag er byttet ut. Vi har tre profesjonelle lag fra øverste divisjon, sier Larsen.

– I tillegg har vi fem lag fra divisjon to, og tolv lag fra det de kaller continental, der alle de norske lagene er klassifisert, sier Larsen.

Kristoff i Tour of Norway

FØRSTE SEIER? Alexander Kristoff regnes av mange som den store favoritten til Tour des Fjords. Han kan ta sin første sammenlagtseier på vestlandsveiene.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kristoff favoritten

Og det er liten tvil: Kristoff er den store profilen. Den norske spurtkongen har både kreftene og fordelene som skal til for at han får sin første sammenlagtseier som proffsyklist langs vestlandsfjordene.

Kristoff har hatt en strålende start på sesongen, med to etappeseiere i Tour of Norway, seier i Milano-Sanremo og med i kampen om topplasseringer i vårklassikerne i Belgia.

Kristoff har vokst opp i Rogaland og skal sykle nærmest på hjemmebane.

– Kristoff er klart den store stjernen i årets ritt. Jeg ser han går offensivt ut i media også, og mener han skal vinne, men vi har lagt inn noen gode bakker så han skal virkelig få brynt seg mot de andre rytterne.

Håper lokale viser seg frem

Men det finnes norske og lokale spennende lag på deltakerlisten.

Det nystartede bergensbaserte laget Team Fixit er blant noen av de lavere rangerte lagene som får starte rittet på hjemmebane.

Laget har hanket inn flere lovende lokale sykkelhåp. De har fått med seg Stian Remme og Sondre Sørtveit fra Team Joker og Filip Eidsheim fra Østerhus Ridley, i tillegg til flere yngre lovende ryttere.

– Vi har store forventninger til at de skal prestere på hjemmebane. De viste seg veldig godt frem i forrige uke, og håper de kan gjøre det samme i dag og i morgen når de kjører på hordalandsveier, sier Larsen.

Siste video

Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.
Vestlandsrevyen 21.september frå Torgallmenningen i Bergen.