– Mange dømte prosjektet nord og ned, men utviklingen har vært fantastisk

Fra i dag av når Bybanen i Bergen flere tusen nye hjem og arbeidsplasser.

Anne Gine Hestetun Bybanen

HYLLET MODIGE POLITIKERE: – All honnør til visjonære politikere som sto løpet når det raste som verst, sa fylkesordfører Anne Gine Hestetun i sin tale.

Foto: NRK

Miss Tati Birkelandsskiftet

UNDERHOLDNING: Miss Tati underholdt på det nye endestoppet.

Foto: NRK

Mandag 15. august får Bybanen i Bergen fem nye holdeplasser. Traseen forlenges med syv kilometer, fra Lagunen til Birkelandsskiftet.

Banen skal til slutt ende opp på Flesland, når den nye flyplassterminalen åpner om et år.

Men inntil videre flyttes altså endestoppet fra kjøpesenteret Lagunen til Birkelandsskiftet, noe som betyr at tusenvis av nye bergenske hjem og arbeidsplasser får banedekning.

Bybanen har nylig også fått nye og lengre vogner.

Åpning på Bybanen Råstølen

ÅPNINGSFEST: Mange barnehagebarn hadde møtt opp til åpningsseremonien på stoppet på Råstølen.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Forsinket åpningsseremoni

Mandag formiddag var det åpningsseremoni. NRK sendte åpningen direkte.

Politikerne og andre inviterte gjester tok banen fra Lagunen til Råstølen holdeplass, der vognen ankom seks minutter etter oppsatt skjema. Det var også forsinkelser på øvrige deler av traseen i formiddag.

Ny trasé til Birkelandsskiftet åpnet.

– Et avgjørende byutviklingsprosjekt

Vel fremme på Råstølen underholdt Sigrid Moldestad, før bergensordfører Marte Mjøs Persen talte. Hun takket de som faktisk har bygget banen, og slo et slag for videre utbygging.

– Tusen takk for innsatsen, og jobben dere har gjort. Jeg tror bybaneutbyggingen i fremtiden kommer til å bli sett på som et avgjørende byutviklingsprosjekt. Nå er det avgjørende at vi fortsetter utbyggingen til de andre bydelene, sa Persen.

Marte Mjøs Persen

TAKKET ARBEIDERNE: Bergensordfører Marte Mjøs Persen takket arbeiderne i sin tale.

Foto: NRK

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun fulgte opp:

– I dag ser vi resultatet av godt håndarbeid og topp kompetanse. Tusen takk til hver og én som har bidratt, sa Hestetun, som også var glad for at mange stortingspolitikere hadde tatt turen til Bergen for åpningen.

Bybanen Birkelandsskiftet terminal

NYTT ENDESTOPP: Mandag var den offisielle åpningen av den nye bybanetraseen i Bergen. Det nye endestoppet er her i Birkelandsskiftet.

Foto: Bybanen utbygging

– Mange dømte prosjektet nord og ned

– Det er kjekt at dere heier på oss i dag. Da jeg var i bergenspolitikken på 2000-tallet, var det mange som dømte prosjektet nord og ned. Men bruken av banen har vist noe helt annet. Utviklingen har vært fantastisk. All honnør til visjonære politikere som sto løpet når det raste som verst. For det gjorde det, sa Hestetun i sin tale.

Harald Schjelderup Birkelandsskiftet

TALTE: Harald Schjelderup.

Foto: NRK

Statsråd Ketil Solvik-Olsen skulle også tale, men deltok ikke på åpningsseremonien. Bybanevognen med de prominente gjestene kjørte videre til Sandslimarka holdeplass, der Ytrebygda skolekorps og barn fra lokale barnehager underholdt.

På Birkelandsskiftet terminal underholdt Frode Grytten og Miss Tati, og byrådsleder Harald Schjelderup talte.

Han takket også alle involverte i byggingen.

– Dette er en stor dag for Bergen. Bybanen er en enorm suksess og har gjort Bergen til en bedre by å bo i, sa Schjelderup.

Åpningsarrangementet ble avsluttet med bevertning og flere taler og mer underholdning i Vognhallen. ​