NRK Meny
Normal

I dag er Bergen enda våtere enn vanlig

På én time i morgenrushet i dag fikk Bergen en regnskyll som tilsvarte én prosent av årsnedbøren i Oslo. Snart blir det kaldere i hele landet.

Kraftig regnskyll i morgenrushet i Bergen

VEIENE FLOMMET OVER: På én time falt det hele 6,7 millimeter nedbør over Vestlandets hovedstad. Dette bildet er tatt i Damsgårdsveien i Bergen sentrum, der vanndammene var gedigne.

– Fra klokken 08.00 til 09.00 fikk Bergen 6,7 millimeter nedbør på én time. Så ja, det har vært noen kraftige byger, sier Marianne Skolem Andersen, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mens landet ellers er forholdsvis tørt for øyeblikket, har Bergen hatt en særdeles våt natt og morgen. Vi kan legge til at den samlede nedbøren for Bergen i hele oktober var 309 mm. Mest nedbør på ett døgn (41,8 mm) kom 25. oktober.

Slik blir været fremover landet rundt – les lenger ned i saken!

Nedbør i Bergen

VÅTT, VÅTT: Dette bildet ble tatt på E39 Fritz C. Riebers veg mot Bergen sentrum like etter klokken 08.00 i dag tidlig. På én time falt det hele 6,7 millimeter nedbør over Vestlandets hovedstad.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Morgenrushet har glidd veldig greit egentlig. Bergenserne er vant til mye regn og vann i veibanen.

Heidi Hauge Rasmussen, trafikkoperatør

Kaldere vær i vente

– Bergen og omegn har fått klart mest regnvær i Norge det siste døgnet, mens det eksempelvis i Oslo og Tromsø har kommet nesten ingen ting, bekrefter Solem Andersen til NRK.

Kvamskogen utenfor Bergen fikk 40 millimeter frem til midnatt, og et par andre steder i Hordaland har vært oppe i tilsvarende mengder. Ellers varierer det mellom 20 og 40 millimeter.

– I går fikk Vestlandet først en nedbørsfront og så mer bygevær. Da blir nedbøren ujevnt og tilfeldig fordelt. De neste dagene får vi litt av det samme, men ikke så kraftige byger og mindre vind. Mot helgen blir det kaldt på Vestlandet og i Trøndelag, sier statsmeteorologen.

Tørt i Oslo og Tromsø

I Oslo falt det ikke regn i natt og i morgentimene, mens det i går lå opp mot 8 millimeter på de fleste stasjonene.

– De neste dagene slipper hovedstaden stort sett unna. Det kan regne litt på torsdag, men små mengder, sier meteorologen.

Det var så å si ingen nedbør i Troms mandag. I dag er det også meldt null, men det kan komme litt nedbør i morgen, om enn ikke de store mengdene.

Du kan sjekke været for ditt område på Yr.no

LES OGSÅ: Her kan du sjå meteorsvermen i natt

Ikke kaos i trafikken

Vegtrafikksentralen i Hordaland fikk flere meldinger om overvann i morgentimene, men utrolig nok gled trafikken greit til tross for styrtregnet.

– Ja, vi har fått melding fra en del kjente steder som flommer over: På Puddefjordsbroen, i Straumevegen og påkjøringen ved Gravdal mot sentrum var det mye vann. Ingen strekninger har vært stengt og morgenrushet har glidd veldig greit egentlig. Bergenserne er vant til dette. Men det er mye vann i veien, så jeg oppfordrer bilistene til å kjøre forsiktig. sier Heidi Hauge Rasmussen, trafikkoperatør i Vegvesenet til NRK.

– Hva med dagene fremover?

– Det blir kaldere og glatte veier, så jeg vil sterkt anbefale å sette på vinterdekk hvis du skal ut å kjøre, selv i lavlandet. Det er meldt minusgrader frem mot helgen. På fjellet er det full vinter nå, sier trafikkoperatøren.

LES OGSÅ: Så lenge blir snøen hos deg

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo