Hopp til innhold

Dette bør du tenke på ved utdanningsvalg

Snart går fristen ut for å søke seg videregående og høyere utdanning. Mange syns det er vanskelig å vite hva de skal satse på. Her er noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Illustrasjonsfoto

VANSKELIG VALG: Mange syns det er vanskelig å søke videreutdanning

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Det kan være vanskelig å vite hvilken utdanning du skal satse på og hvilke muligheter du har i senere tid. Å velge utdanning er for mange det viktigste og mest krevende valget.

– Det er veldig vanskelig å velge utdanning. Både unge og voksne kommer til meg for å søke råd, sier Karriereveileder Ida Sætersdal.

Karriereveilederen forteller at det er viktig å fokusere på grunninteresser og evner.

Karriereveileder Ida Sæterdal

HVORDAN VELGE?: Karriereveileder Ida Sæterdal mener utdanningsvalg er vanskelig for mange.

Foto: manusmotivasjon.no

– Mange blir påvirket av venner, familie og media, og tar ubevisste valg fordi ting virker gøy. Alt dette kan skape usikkerhet, sier Sætersdal.

– Det er viktigste tipset jeg har er å ta seg tid. Det er bedre å bruke ett år ekstra på å tenke seg om, enn å velge feil tidlig i livet, legger hun til.

Velg noe du interesserer deg for

Det er lettere å fullføre et studie hvis du velger noe du interesserer deg for og liker. Snakk med andre som tar den utdanningen eller jobber i det yrket du interesserer deg for. Tenk på hva du har anelgg for. Er du teoretisk eller praktisk anlagt? Hvilke fag liker du best? Det er heller ikke bare fag som teller. Du kan også tenke på hva du liker å gjøre på fritiden din.

Karriereveilederen anbefaler å stille deg selv disse spørsmålene:

  • Hva liker jeg å gjøre?
  • Hva er jeg god til?
  • Hvilke sider ved meg selv ønsker jeg å utvikle videre?
  • Hvilke talenter vil jeg utvikle?
  • Hvilke fag liker du best på skolen? Hvorfor?
  • Er du glad i kreative fag? Hvilke?
  • Er du praktisk/flink med hendene?
  • Er du interessert i teknikk og konstruksjon?
  • Er du glad i å lese? Liker du å fordype deg og holde på med teoretiske fag?
  • Kan du tenke deg å jobbe med mennesker eller maskiner?
  • Liker du å jobbe i prosjekt? Trives du i samarbeid med andre?
  • Blir du rastløs hvis det ikke skjer ting rundt deg?
  • Er du samfunnsengasjert, politisk og opptatt av lover og regler?
  • Vil du ha en kort eller lang utdanning?
  • Hva slags liv ønsker du deg? Hvor viktig vil jobben være, tror du?

Søk objektive råd: Søk råd utenfor familien. Ofte vil foreldre, søsken og venner påvirke bevisst eller ubevisst etter egne interesser. Rådgiver ved skolen din eller en nøytral karriereveileder vil kunne gi deg individuell veiledning og informasjon om studiemulighetene.

Finn mest mulig informasjon

Det er også viktig å innhente seg god informasjon. Det finnes gode oversikter på nett hvor du kan lese om utdanning, men det finnes også mange muligheter til å snakke med personer og eksperter personlig.

Vilbli.no

Utdanning.no

Ung.no

Samordna opptak

Rådgiver på skolen: En rådgiver kan ikke ta noen valg for deg, men kan være med på å veilede deg videre. Rådgiveren kan hjelpe deg å finne informasjon om hvilke muligheter som finnes.

Private karriereveiledere: I tillegg til rådgiveren man finner på skolen finnes det også profesjonelle veiledere som kan hjelpe deg med å finne fram til utdanning og yrke. Private rådgivere tar betalt for å hjelpe deg, derfor er det lurt å prøve de andre mulighetene før du velger dette.

Utdanningsmesser: Det arrangeres utdanningsmesser årlig, spesielt i tiden før man skal søke utdanning. Dette er en mulighet man burde bruke godt. Under slike messer er forskjellige skoler og yrker samlet for å gi deg mest mulig informasjon. Før en utdanningsmesse kan du lage deg en liste over utdanninger eller skoler du vil stille spørsmål. Bruk sjansen godt.