NRK Meny
Normal

Hvor mange ørner ser du på dette bildet?

Fuglekikkeren hørte at det var uvanlig mange havørner i nærområdet. Han dro ut med kameraet og fikk bilde av en hel flokk.

havørner behandlet

ALLE GODE TING ER...: – Først da jeg kom hjem så jeg hvor mange ørner jeg hadde tatt bilde av, sier Kjetil Salomonsen. Klarer du å se hvor mange havørner som sitter i treklyngen? Bildet er tatt i Kjevikdalen i Nordhordland denne uken. Svaret får du lenger nede i saken.

Foto: Kjetil Salomonsen

Kjetil Salomonsen fra Bergen har kikket på fugler siden 1988, men har de siste årene tatt en pause. Da han fikk høre om ørnene fattet han umiddelbart ny interesse for hobbyen.

Han tok med seg sitt Nikon D800 og dro på fotojakt.

Kjetil Salomonsen

ØRNEFOTOGRAFEN: Kjetil Salomonsen fra Bergen.

Foto: Privat

Tre dager på rad

– Jeg leste på en Facebook-gruppe at det var uvanlig mange havørner i området, derfor tok jeg turen ut for å se selv. Jeg så minst 13 havørner på én kveld, forteller Salomonsen til NRK.

Bildene er tatt rett sør for bossplassen i Kjevikdalen i Nordhordland. Hobbyfotografen har besøkt plassen tre ganger den siste uken: 26., 27. og 28 april.

Det er et veldig spesielt syn å se så mange store fugler samtidig.

Kjetil Salomonsen, fuglekikker

– Første gang så jeg åtte stykker, andre gangen 13, eller kanskje flere, og i går så jeg minst seks, forteller han engasjert.

Havørn flyr

NÆRKONTAKT: Fuglekikker Kjetil fikk dette blinkskuddet av en havørn i flukt.

Foto: Kjetil Salomonsen

– Veldig spesielt syn

– Kan du beskrive en slik opplevelse?

– Allerede da jeg nærmet meg plassen så jeg to før jeg hadde stoppet bilen. Det er et veldig spesielt syn å se så mange gedigne rovfugler i luften på så kort hold. Vingespennet på en voksen havørn kan komme opp i 2,5 meter. Dette er fugler med store, sterke klør. Heldigvis er de redd mennesker, sier fuglekikkeren.

havørner i tre

SLAPPER AV: Disse to ørnene slapper av i et tre.

Foto: Kjetil Salomonsen

Havørnvekst i Hordaland

Ifølge Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening er ørnebestanden i Hordaland i vekst. Anslaget er 100 til 150 hekkende par i fylket.

Etter fredningen i 1968 har bestanden økt. Bestanden er for tiden ikke truet. De siste 20–30 årene har ørnene i Hordaland trukket inn i fjordene og hekker i Hardanger. Det er påvist 103 territorielle par.

Havørner innringet

FASITEN: Det riktige svaret er seks havørner, som Kjetil har ringet inn med tynn rød strek.

Foto: Kjetil Salomonsen

LES OGSÅ: Redningsaksjon for skadd havørn

LES OGSÅ: Må avlive «Ørnulf»

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik