Hopp til innhold

Hvor farlig er det med støv i huset?

Støvsuging er et nødvendig onde, men hvor ofte bør man gjøre det?

Mann som støvsuger rødt teppe

– EN GANG I UKEN: Ekspertene mener at støvsugeren eller annet rengjøringsutstyr bør frem regelmessig.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Sverre Bjørn Holøs er seniorforsker ved SINTEF og ekspert på inneklima og husstøv. Selv mener han at han bor i et gjennomsnittlig norsk hjem.

– Jeg tror støvet mitt trives veldig godt. Det ser ut som om det bygger seg opp forbausende fort, som det også gjør hos mange andre.

Mest støv fra oss selv

Sverre Bjørn Holøs

– FASCINERENDE MED STØV: Sverre Bjørn Holøs er seniorforsker ved SINTEF.

Foto: Twitter

Det finnes mange kilder til støv. Vi mennesker er i praksis selv de største kildene. Vi legger fra oss hår, tekstilfibre, brødsmuler og lignende rundt om i huset. Når det gjelder det mindre støvet er det dominert av hudceller. De faller av kroppen vår hele tiden enten vi vil det eller ikke.

– Støv er en fascinerende blanding av mange ting. Du har «hybelkaninene» som du ser med det blotte øyet. Legger du disse under et mikroskop ser du ofte at de i tillegg til hår og tekstilfibre i stor grad består av hudceller, trafikkstøv og steinpartikler som vi drar med oss utenfra. Kanskje blandet opp med litt pollen og soppsporer.

Hva er årsaken til at alt dette baller seg sammen til disse såkalte «hybelkaninene»?

– Luftbevegelser er en årsak. Dessuten er det ofte litt tørt inne om vinteren, noe som gjør at vi får litt elektrostatiske ladninger som fører til at det hele klumper seg sammen.

Illustrasjonsfoto støvsuger

«HYBELKANINER»: Et fenomen som finnes i de fleste norske hjem.

Foto: Syversen Johnny / SCANPIX

Inneklimaet er blitt bedre med årene

Ifølge ekspertene finnes det en grense for hvor mye av dette støvet du bør få i deg. Hvis ikke kan det i verste fall begynne å gå ut over helsen, i beste fall ut over trivsel og komfort.

– Dette er en del av det vi fokuserer på når vi forsker på inneklima. Med årene har vi fått mer effektiv ventilasjon i boligene. Det har ført til bedre filtrering og mindre støv i norske boliger.

– Ulempen er kanskje at disse effektive ventilasjonsanleggene i perioder på vinteren gjør det veldig tørt. Dessuten omgir vi oss med en del kjemikalier innendørs, som vi ikke kjenner helt effekten av. Disse vil lett kunne binde seg til støvpartiklene.

Hvor ofte bør man egentlig støvsuge?

Vi synes vel at en gang i uken høres ganske fornuftig ut. Dessuten er det jo ikke nødvendigvis støvsuging som er det eneste saliggjørende. Hvis man har glatte gulvflater finnes det raskere måter å få bort støvet på.

Men hvor farlig er det egentlig med støv?

Det som er veldig farlig er det støvet du ikke tenker på som støv eller «hybelkaniner». Da tenker jeg på røyk fra sigaretter eller uventilert forbrenning. Når det gjelder det litt større støvet ser vi at en del føler at helsen bedres når man får foretatt en skikkelig rengjøring, sier seniorforsker Sverre Bjørn Holøs ved SINTEF.