NRK Meny
Normal

Hver dag står en ambulanse ubrukt

På tre måneder har 107 ambulanser stått ubemannet for å spare penger i Helse Bergen. – Jeg frykter at dette vil gå ut over pasientene, sier tillitsvalgt.

ambulanser

PARKERT: I fjor måtte flere ambulanser stå ubemannet på grunn av dårlig økonomi. I år frykter de ansatte at det blir enda flere. Illustrasjonsfoto.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Jeg har kalt dette for et brutalt budsjett og det står jeg ved. Jeg mener at vi har fått en kuttpakke nå som vi absolutt ikke tåler, sier hovedtillitsvalgt for Ambulanseforbundet i Helse Bergen, Robert Bergesen Skaar.

I 2016 er akuttmedisinsk avdeling blitt nødt til å spare ti millioner kroner. De ansatte i Helse Bergen er bekymret for at kuttene skal gå utover pasientene.

Underskudd i 2015 og innsparinger i 2016 gjør at mange ambulanser blir stående parkert.

– Våre tall sier at siden september har 107 ambulanser vært ute av drift, enten hele den oppsatte vakten eller deler av den, sier han.

– Kan gå utover pasientene

Skaar frykter at ambulansene ikke står ledige når en alvorlig ulykke inntreffer.

– Det går først og fremst utover pasientene som vi ikke kommer så fort til. Det får også ringvirkninger ellers i systemet. Først og fremst er det de akutte hendelsene som vi alltid ønsker å ha beredskap til å håndtere, sier han.

Avdelingssjef ved akuttmedisinsk avdeling, Guttorm Brattebø, mener situasjonen ikke kan tåles på sikt. Men så langt har parkerte ambulanser ikke skapt problemer.

– På tross av de bilene som har stått i løpet av høsten, så er likevel tallene for responstid tilfredsstillende, sier Brattebø.

Guttorm Brattebø

BEKYMRET: Guttorm Brattebø ved akuttmedisinsk avdeling mener situasjonen ikke kan tåles på sikt.

Foto: Anders M. Leines / NRK

Han vil følge nøye med på hva kuttene vil gjøre med responstiden.

– Min oppgave som sjef er å forsøke å la kuttene komme på steder som ikke rammer pasienten, og sørge for at de ikke er medisinskfaglig uforsvarlige.

Går utover dagpasienter

For noen kan ventetiden bli opptil fire timer.

– Folk skal ikke være redd for at de ikke får hjelp, men vi mener at vi ikke klarer å levere den servicen vi ønsker, sier Skaar.

Kuttene vil gå hardest utover dagpasienter som skal bli flyttet for eksempel fra sykehus til eldrehjem.

– Unødvendige kutt

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener ambulansekuttene i Helse Vest er uakseptable, og at de kommer som et resultat av flerpartiene sin sykehuspolitikk.

– Når det går utover lokal beredskap er vi nødt til å reagere. Dette er ikke faglig begrunnet i rene økonomiske kutt. Vi har god råd i dette landet når vi lar ambulansen stå uten fagfolk, sier Toppe.

Kjersti Toppe

BEKYMRET: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener kuttene er uakseptable.

Foto: NRK

Hun håper det stramme budsjettet er midlertidig og at man får til en forbedring.

– Det er en tjeneste folket faktisk forventer og har behov for. Jeg merker at dette spesielt vil gå utover utkantene i fylket. Det er ikke slik ambulansetjenesten skal være.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.