Hopp til innhold

Hvalross slo seg ned på Sotra

Eivind Damsgaard var bare én meter unna det store dyret da han fikk knipset blinkskuddet av hvalrossen. – Jeg vil ikke anbefale andre å gå så nær, sier han.

Hvalross på Sotra

VEKKER OPPSIKT: Denne sjeldne gjesten ble observert på Sotra utenfor Bergen denne helgen.

Foto: Eivind Damsgaard

Folk på Sotra ble forbløffet over det sjeldne besøket på Algrøy i helgen. En hvalross på flere hundre kilo lå og slappet av i fjæresteinene og lot skuelystne komme svært nær.

Fisker Helge Algrøy trodde ikke sine egne øyne da han så hvalrossen. Han var ute med båten sin da han la merke til den sjeldne gjesten, som først ble omtalt av ba.no.

– Jeg kom veldig nær, og sto tre meter fra den. Den var diger, og jeg tror den veide over 500 kilo. Jeg har bodd på Sotra i 50 år og har aldri sett maken, sier han til NRK.no.

– Plutselig snudde den

Algrøy trodde først at hvalrossen var syk.

– Jeg la ut på tur i går formiddag for å se om den fortsatt var der, men da var den borte. Det tyder vel på at den ikke var syk, som jeg først trodde, sier Algrøy.

Fotograf Eivind Damsgaard fikk skikkelig nærkontakt med det store dyret.

– Jeg skulle fotografere den bakfra, men plutselig snudde den seg, så på meg og blåste. Da løp jeg. Det var tydelig at den hadde en grense for hvor nært man fikk komme, forteller Damsgaard til NRK.no.

Hvalross på Sotra

FARLIG: Forsker advarer mot å gå nær hvalrossen. Mener at den kan være farlig.

Foto: Eivind Damsgaard

Havforsker: – Ikke tilfeldig

Damsgaard og de andre i følget hans hadde vært på kajakktur da de møtte fisker Helge Algrøy, som inviterte dem på hvalrossafari.

– Vi var rundt ti stykker som ble med ut for å se på den. Jeg har sett hvalross én gang før, da på Svalbard. Å se en så langt sør, er nesten ikke til å tro, sier Damsgaard.

Tore Haug, forskningsleder i Havforskningsinstituttet, sier at dette ikke er helt uvanlig, men han sier hvalrossen er et dyr som vekker oppsikt.

– Dette har vi sett nesten år. Ofte kan man følge vandringen til hvalrossene nedover den norske kysten ved å gå i lokalavisene.

Når de først kommer nedover den norske kysten, så gå de ofte langt.

– Vi har flere observasjoner fra bergensområdet, og vi har også sett hvalross helt nede mot Oslofjorden. Og enda så langt som i Nederland.

Finner veien tilbake

For to-tre år siden havnet en hvalross på Færøyene. Der var det noen forskere som fanget den og satte på en satellittsender på hjørnetennene. Den hvalrossen fant tilbake Svalbard på veldig kort tid.

Haug mener at den norske kysten har alt en hvalross trenger for å overleve.

– Hvalrossene er først og fremst skjellspiser, den holder seg i områder hvor det er at han kan gå ned og finne skjell. Så han har ingen problemer med å få i seg nok mat langs norskekysten. Han bruker tennene til å tøye opp skjell som ligger nedgravd.

Hvalross som beveger seg langt sørover, er som regel alene, sier Haug.

– Hvalross er flokkdyr, og i noen tilfeller kan de være opp mot 2000 dyr i en flokk. De er store grupper. Men noen enkelte dyr svømmer vekk fra flokken sin. Det har nok denne gjort også.

– Ikke gå for nær

Haug antar at denne hvalrossen vil stoppe opp flere steder før den finner veien tilbake til flokken sin.

– Folk må holde en god avstand fra disse dyrene. De er store dyr. I utgangspunktet er ikke mennesker hvalrossmat, og går heller ikke umiddelbart til angrep. Men man skal ikke gå for nært. De kan være atskillig raskere enn det de ser ut til å være.

– Man bør i alle fall ikke dykke i lag med dem, presiserer havforskeren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.