Hopp til innhold

Hva blir det til i påska?

Hvor skal du? Fjellet, sjøen, sydligere strøk eller kanskje du skal jobbe. Kongeparet velger Prinsehytta i Sikkilsdalen.

Skitur
Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Snart er den her igjen påsken. De fem til ti dagene der de fleste av oss velger å gjøre absolutt ingen ting, mens et fåtall reiser til hytta eller hotellet på fjellet, til hytta nær sjøen, eller setter seg på Syden-flyet.

De fleste av oss har sikkert anledning til å reise bort i påsken, men mangler tradisjon og kanskje praktiske muligheter til å gjøre det. Andre har hytte på fjellet eller ved sjøen som de finner vederkvegende å bruke, mens andre igjen sverger til hotellpåske der de kan komme til duk og dekket bord.

Og helt siden charterreisenes start på 1960-tallet har mange sverget til
påskesol over vaiende palmer og blått hav. Men ikke glem at for mange er påsken også jobbetid for at resten av oss skal få fri!

Krokus
Foto: Merete Husmo Høidal / NRK

Påsketogene

Blant dem som må jobbe er ansatte i Jernbaneverket og i NSB. Også i år satser NSB på å frakte påskereisende trygt fram til reisemålene. Både på Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen og Rørosbanen er det satt opp ekstra kapasitet over 22.600 ekstraseter for å dekke etterspørselen.

Snøforholdene de fleste steder på fjellet er meget gode, og reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i HSH Reiseliv Norge sier til NTB at hotellene ser optimistisk på påsketrafikken.

Sjekk snøforholdene: Værvarsel for norske alpinanlegg

Skiførekart

- I lys av fin vintertrafikk fra privatmarkedet og god omsetning hos skiutstyrsforhandlerne, er det greit å få en god påsketrafikk før den meget uoversiktlige sommertrafikken tar til, sier Solheim til NTB.

Den Norske Turistforening frister igjen med nærmere 7.000 kilometer ferdig kvistede skiløyper, og foreningen har klargjort sine mer enn 450 hytter. Noen steder venter med full bemanning, mens det er kjørt proviant, gass og ved til de selvbetjente hyttene.

Borte bra

Også utleiehyttene har høysesong, og statistikk fra de siste årene viser at det er en generell oppgang, både fra norske og utenlandske leietakere.
Flere titusen trekker sørover til påskefeiring i varmere strøk i første rekke Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote.

Kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour sier at de ikke lenger kan oppdrive en eneste påsketur. Daglig må selskapet avvise kunder som hevder at de er snøsyke og som lengter etter sol og bølgesus i stedet for Kvikk Lunch i hytteveggen.

SJEKK VÆRET HER: yr.no

Gran Canaria
Foto: Herskedal, Kjell, Kjell Herskedal / SCANPIX

Men hjemme best

Det er altså relativt få av oss som reiser på påskeferie. I fjor var det bare 16 prosent av befolkningen i aldersgruppen 16 til 79 år eller 430.000 av oss som drar hjemmefra. Til sammenligning var hver tredje på påskeferie på 1980-tallet.

Det var ved inngangen til 1990-årene at nedgangen i påskeferiehyppigheten kom, og årsakene er flere. Det var mer liv i byene, som nå fikk flere åpne tilbud enn før. Den ekstreme brunhetsdyrkelsen var ikke på retur, men solen kunne vel så godt skinne på oss på hjemmebalkongen, i den nærmeste parken eller på uterestauranten som ved solveggen til fjells.

Flere mennesker kom til at det ikke er flaut å være hjemme i egen bolig. Og stemning det kan man jo få samme hvor man er.

HER FÅR DU TIPS TIL HVA DU BØR LESE I PÅSKEN:

Og ikke bare det, husk Påskelabyrinten på NRK P1 fra mandag 6. april klokken 10.

Kongeparet velger snøen

Kongeparet skal som vanlig tilbringe påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen. Hvem i kongefamilien som blir med til fjells, vil ikke Slottet opplyse om.

I løpet av høytiden vil kongeparet få kortere besøk av familien, opplyser kommunikasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til NTB, men utover det betegner han kongefamiliens påske som privat.