NRK Meny
Normal

Hundre barn går i barnehage i farlig luft

Opp mot 2.000 bergensere bor i farlig luft året rundt. Gyldenpris barnehage ligger midt i et utsatt område. Mannen som kan bli Bergens neste miljøbyråd varsler kamp mot biltrafikken.

Styrer Gyldenpris barnehage

FARLIG LUFT: – De fleste barna bor i nærmiljøet. Så slik sett vil de jo oppholde seg i denne luften enten de er hjemme eller i barnehagen, sier barnehagestyrer Lisbeth Trones.

Onsdag fortalte NRK at en ny rapport fra forskere ved Meteorologisk institutt viser at opptil 2.000 bergensere bor i helsefarlig luft året rundt. En rekke steder i kommunen overstiger årsmiddelverdien av NO2-konsentrasjon den tillatte verdien på 40 mikrogram per kubikkmeter (μg/m³).

Luftforurensingskart over Bergen

FARLIG LUFT: Kartet viser Bergen sentrum, men det er også farlig høye NO2-verdier andre steder i kommunen. Sannsynligvis er det samme tilfelle flere steder i Norge.

Foto: Meteorologisk institutt

– Denne rapporten bør være en vekker for hele det politiske miljøet, uttalte Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Og det tyder mye på at den blir. Ap tar som følge av rapporten til orde for flere målepunkter for forurensing. Avtroppende klima-, miljø- og byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) kaller funnene uakseptable.

Og nå kaster Venstres Erlend Horn, som lenge har annonsert at han vil bli Warloes etterfølger, seg også inn i debatten.

– Vi snakker om tusen til to tusen mennesker som har helsefarlig luft hele året, ikke bare på vinterstid, når også resten av byen har det. Dette viser behovet for å gjøre grunnleggende endringer i miljø- og byutviklingspolitikken i Bergen, ikke bare midlertidige krisetiltak, sier Venstres Erlend Horn.

– Vi har et lager av luftfiltre her

Henning Warloe

AVTROPPENDE BYRÅD: – Det er viktig at vi reduserer utslippene som skader mest, sier Henning Warloe (H).

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Like ved Puddefjordsbroen, der tett NO2-utslippende trafikk går mellom Sotra, Askøy, Bergen vest og Bergen sentrum på riksvei 555, holder Gyldenpris barnehage til. Den kommunale barnehagen har rundt 100 barn.

Gyldenpris er et av områdene som er markert med lilla og rødt på forskernes kart, noe som betyr at de har en gjennomsnittlig luftkvalitet gjennom hele året som er klassifisert som ulovlig av EFTA.

LES OGSÅ: Norge dømt for dårlig luftkvalitet

– Vi ligger like i grenselandet mellom det lilla og det røde. Og de fleste barna bor i nærmiljøet. Så slik sett vil de jo oppholde seg i denne luften enten de er hjemme eller i barnehagen, sier barnehagestyrer Lisbeth Trones.

Lisbeth Trones

BYTTER LUFTFILTER: Styrer i Gyldenpris barnehage, Lisbeth Trones, har bedt kommunen skifte luftfilter ofte for å gjøre inneklimaet minst mulig skadelig.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Hun har bedt kommunen sette opp en luftforurensingsmåler i nærområdet, og å skifte ventilasjonsfilter oftere enn før, slik at barna får puste i så ren luft som mulig når de er inne i barnehagebygningen.

– Jeg har inntrykk av at det blir gjort. Vi har et lager av luftfiltre her, forteller Trones.

Varsler kamp mot biltrafikken

Men det hjelper lite når barna er ute, et steinkast unna den sterkt trafikkerte riksveien. Bergenspolitikerne har vedtatt å innføre køprising i bomringen i Bergen, noe som ifølge transportforskerne i alle fall vil bidra til spre biltrafikken på veier som riksvei 555 inn til byen noe utover døgnet.

Erlend Horn

PÅTROPPENDE BYRÅD?: Erlend Horn (V).

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Avtroppende byråd Henning Warloe sier han tror det er realistisk å komme til et punkt der ingen innbyggere i Bergen blir utsatt for ulovlig dårlig luftkvalitet.

Erlend Horn varsler kamp mot biltrafikken hvis han tar over Warloes jobb.

– Køprising kan bidra noe, men vi er nødt til å få den generelle biltrafikken ned i Bergen, sier Venstre-toppen.

BAKGRUNN: Ny rapport: Opp mot 2.000 bergensere bor i helsefarlig luft

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik