Normal

Bergens nye ordfører: – Tror jeg er samlende

GAMLE RÅDHUS (NRK): Trillingmoren Marte Mjøs Persen blir den nye ordføreren i Bergen. Hun overtar kjedet etter Trude Drevland.

Ny ordfører i Bergen

NY AP-ORDFØRER: Etter et brakvalg for Arbeiderpartiet i Bergen, ble det onsdag kveld kjent at partiet får ordføreren i byen. Foto: Eivind Pettersen/NRK

– Det å bli ordfører i Bergen er en enorm stor tillit, og jeg gleder meg utrolig til oppgaven, sier Mjøs Persen til NRK.

Minutter tidligere ble det klart at hun tar over etter Trude Drevland som ordfører i Bergen.

Mjøs Persen har trillinger som går i barnehage, samt ytterligere ett barn, en hund og mann.

– Har bred erfaring

Arbeiderpartiet, KrF og Venstre inviterte til pressekonferanse i Gamle Rådhus kl. 19.15 onsdag kveld. Her kunne de avsløre at Ap får ordføreren når det nye bystyret i Bergen blir konstituert 28. oktober. Marita Moltu fra KrF blir varaordfører.

– Jeg tror jeg er samlende. Både for dem som sitter i opposisjon i det kommende bystyret, og for dem som sitter i posisjon. Jeg har også en ganske bred politisk erfaring bak meg, jeg er en aktiv samfunnsdebattant, og har vært det lenge, sier Mjøs Persen til NRK.

– Marte er en bergenspatriot med et bankende hjerte for dem som trenger fellesskapet mest. Jeg gleder meg veldig til at Marte blir ordfører for denne fantastiske byen, sier påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup.

Trude Drevland

GÅR AV: Trude Drevland (H) trer til side etter fire år som ordfører i Bergen.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Siste kommune i Hordaland på plass

De tre partiene er kommet til enighet i byrådsforhandlingene, og er klare til å presentere sin politiske plattform.

I Hordaland har 32 av 33 kommuner fått på plass ny ordfører etter valget. Bergen er siste kommune ut.

Trude Drevland har sittet som ordfører i Bergen siden 31. oktober 2011. Nå må hun levere fra seg kjedet. Høyrekvinnen har vært en populær ambassadør for byen, men cruisedåpsaken har smusset til CV-en hennes. Drevland har de siste ukene vært permittert.

De mest aktuelle ordførerkandidatene på forhånd var nettopp Moltu og Mjøs Persen (Ap). Men siden Ap fikk nesten 38 prosent av stemmene var det ikke overraskende at de røde får ordføreren.

Harald Schjelderup blir byrådsleder, som har vært klart lenge. Resten av det nye byrådet skal etter planen presenteres i neste uke.

Drevland: Lykke til!

Rett etter pressekonferansen la Trude Drevland ut følgende melding på Facebook:

«Jeg ønsker å takke Bergen og bergenserne for noen fantastiske år som ordfører i Norges flotteste by. Takk for alle gode møter, samtaler, oppdrag og besøk. Jeg vil også si tusen takk for all støtte, spesielt i den siste tiden.»

«Samtidig benytter jeg anledningen til å gratulere Marte Mjøs Persen og ønske lykke til med en spennende og viktig jobb. Å være ordfører i Bergen er en ærefull oppgave av de sjeldne.»

De tre byrådspartiene i Bergen har blitt enige om å bygge sprøyterom og legge Bybanen over Bryggen. Marte Mjøs Persen fra Ap blir ny ordfører.

ENIGE TIL SLUTT: Etter fire ukers intense forhandlinger har (fra v.) Venstres Erlend Horn, Aps Harald Schjelderup og KrFs Dag Inge Ulstein blitt enige om en felles byrådsplattform.