Tror hun kunne reddet Dale Garn

Dale of Norway-sjef Hilde Midthjell sier hun ikke ville lagt ned produksjonen dersom hun hadde kjøpt Dale Garn. – Men jeg visste ikke at de var til salgs.

Hilde Midthjell Dale of Norway

VILLE IKKE LAGT NED: – Hadde jeg gått inn som eier av Dale Garn, så ville jeg ha beholdt noe av produksjonen her, sier Dale of Norway-sjef Hilde Midthjell.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag hadde de Dale Garn-ansatte sin første hele arbeidsdag etter de fikk vite at garnproduksjonen legges ned og mellom 20 og 25 mister jobben. I går fortalte tillitsvalgte at de føler seg lurt av de nye eierne, som overtok kun en måned før nedleggingsbeskjeden kom.

Det har vært produksjon på Dale i 135 år, og virksomheten har gjennom årene blitt splittet opp i flere ulike selskaper. Mens Dale Garn nå må legge ned produksjonen, satses det for fullt hos OL-genser-produsentene Dale of Norway vegg i vegg.

Fra produksjonslokalene til garnbedriften, som ifølge eierne Gjestal AS legges ned på grunn av underskudd og utdatert maskinpark, trenger man kun å forsere et plastforheng for å komme inn i lokalene til Dale of Norway (DoN). Der står mangemillionær og tidligere kosmetikkdronning Hilde Midthjell og viser frem årets OL-genser til en journalist som skal fortelle en suksesshistorie fra norsk næringsliv.

– Vi satser på vekst og økt produksjon i Norge. Vi har investert mye penger i nye maskiner, og i dag tar vi faktisk også i bruk et helt nytt produksjonssystem, noe man ikke har hatt råd til her de siste tiårene, forteller Midthjell entusiastisk.

– Det autentiske har en verdi

Dale Garn var et datterselskap av DoN frem til 2009. Da overtok Midthjell som hovedaksjonær og adm.dir. i DoN, mens Nistad Gruppen AS fortsatte som eier av Dale Garn. Birgit Nistad sa høsten 2010 til Bergens Tidende at Dale Garn gikk i pluss, men resultatene for 2011 og 2012 ble dyster lesning.

Hvis vi begynner å produsere i Kina eller andre steder, så blir vi liksom bare en av mange. Da blir sjelen borte.

Hilde Midthjell, adm. dir. i Dale of Norway

Ved inngangen til 2014 solgte de seg ut, og garngrossistene i Gjestal overtok. Det betød altså kroken på døren for garnprodusentene på Dale.

På andre siden av veggen har Dale of Norway rundt 60 lokalt ansatte, i tillegg til en håndfull i USA. En del av produksjonen foregår i Polen, men Midthjell sier de ikke har planer om ytterligere utflagging.

– Vi har egentlig lagt en veldig klar og endelig strategi på at vi ønsker at all strikking av Dale-gensere skal foregå i Norge, og at vi skal bygge merkevaren rundt det. Jeg tror det autentiske har en verdi. Hvis vi begynner å produsere i Kina eller andre steder, så blir vi liksom bare en av mange. Da blir sjelen borte, mener Midthjell.

Frykter smitteeffekt for Dale of Norway

FV verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik, produksjonsleder Eilert Terjesen Dale G

BEKYMRET: F.v. verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik og produksjonsleder Eilert Terjesen i Dale Garn tror det kan bli vanskelig å finne nye jobber.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Tilfeldighetene vil ha det til at hun besøker fabrikken like etter at produksjonsarbeiderne i nabolokalene har fått vite at de snart må finne seg noe annet å gjøre. Midthjell visste ikke om nedleggingsplanene på forhånd.

– Dette kom som en stor overraskelse på oss. Jeg synes det er veldig trist, for å være ærlig. Det har jo vært produksjon her helt siden 1879, og det er jo en viktig del av historien, kulturen og lokalsamfunnet. Og så er vi jo veldig tette her, vi deler bygning og kantine, og kjenner hverandre godt, sier DoN-sjefen.

– Kan nedleggelsen få konsekvenser for Dale of Norway på noen måte?

– Vi driver og graver litt i det nå. Det er jo en del ting vi har felles – lokaler, strøm, kantine og en del maskiner, så det kan bli mer økonomisk belastende for oss.

– Kan det bli nedlegging av arbeidsplasser her på Dale of Norway?

– Vi håper at vi slipper unna det. Foreløpig har vi ingen planer om det. Men det er klart; får vi større økonomiske belastninger, så må man jo se på hva som skal gjøres. Men vi har ingen planer om å nedlegge produksjonen – tvert imot satser vi på økt produksjon, sier Midthjell.

– Jeg ble ikke spurt om å kjøpe

Dale of Norway-toppen avslører at hun tidligere har blitt spurt om å gå inn som eier av Dale Garn, noe som ville medført gjenforening av de to selskapene. Da Dale Garn skiftet eiere nå, ville Midthjell imidlertid vært interessert i å overta, men hun hevder hun ikke kjente til salgsplanene til Nistad Gruppen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hilde Midthjell Dale of Norway

OL-GENSER: Dale of Norway-sjef Hilde Midthjell satser på nye systemer og maskiner i produksjonen av Dale-genserne.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg ble ikke spurt. Jeg har blitt spurt tidligere, men den gangen var det ikke aktuelt. Men denne gangen visste vi faktisk ikke om det, sier Midthjell.

Ledelsen i Nistad Gruppen har så langt ikke besvart NRKs henvendelser i saken.

– Hadde dere vært interesserte hvis dere hadde fått tilbudet?

– Det kan være, ja. Avhengig av pris og betingelser, selvsagt. Men vi hadde definitivt vurdert det, sier Midthjell.

Skal i møter med Gjestal-ledelsen

I dag skal hun i møte med Gjestal-ledelsen på Dale, et møte som var planlagt før man besluttet å droppe garnproduksjonen. Midthjell håper fortsatt det er mulig å bevare noen av produksjonsarbeidsplassene, selv om Gjestal har varslet at det blir 100 prosent import av garn fremover.

Hadde jeg gått inn som eier av Dale Garn, så ville jeg ha beholdt noe av produksjonen her.

Hilde Midthjell, adm. dir. i Dale of Norway

– Jeg har fortsatt et håp om at det er mulig å redde noe, og tror faktisk at det hadde vært lønnsomt å beholde noe her, for merkenavnet og kvaliteten sin del. Så jeg håper jo kanskje at det kan skje en liten revurdering.

– Tror du kan overbevise dem om å bevare noe av produksjonen?

– Det er altfor tidlig å si. Det er jo deres beslutning, og det må jo de vurdere. Men hadde jeg gått inn som eier av Dale Garn, så ville jeg ha beholdt noe av produksjonen her. Jeg tror faktisk det hadde vært lønnsomt på sikt, sier Midthjell.

– Hvis Gjestal-ledelsen skulle komme med et tilbud om å overta, hva sier du da?

– Nei, da ville jeg jo vurdere det, som sagt. Men det er vel ikke derfor de har kjøpt Dale Garn, for å selge det videre til oss. Så det tror jeg ikke blir aktuelt. Jeg er mer opptatt av at vi skal prøve å få til et bra samarbeid. Det blir jo uansett noen arbeidsplasser igjen i Dale Garn, så det er viktig å prøve å ta vare på dem, i alle fall.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon