NRK Meny
Normal

Hun kan ha stoppet storkommunen i Hardanger

Torill Endal Svåsand meldte seg ut av Arbeiderpartiet og stemte mot partiet. Dermed sikret vararepresentanten knappest mulig flertall mot kommunesammenslåing i Jondal.

Torill Marion Endal Svåsand

SNUDDE AVGJØRELSEN: Torill Endal Svåsand meldte seg ut av Ap og snudde avgjørelsen i kommunestyret onsdag. Hennes stemme gjorde at Jondal nå fortsetter som egen kommune.

Foto: Tale Hauso / NRK

Under avstemmingen var Senterpartiet sikker på nederlag. Selv om partiet er størst i Jondal, manglet de én stemme for å få flertall mot sammenslåing med Odda og Ullensvang.

Overraskelsen var derfor stor da en på Arbeiderpartiets plass reiste seg og sikret nei-siden seieren.

– Jeg hadde et veldig ulikt syn på hva som var rett å velge i forhold til de som var i mitt parti. Jeg valgte derfor å melde meg ut av partiet tirsdag kveld, da jeg ikke kunne stå for de synene som de hadde, sier Torill Endal Svåsand.

Overraskende vending

I Jondal var det i folkeavstemningen et flertall for å fortsette som egen kommune. Men både KrF, Ap og Høyre hadde varslet ja til sammenslåing med Odda og Ullensvang, og alt lå til rette for et marginalt vedtak for sammenslåing.

Med én stemme overvekt, ni mot åtte representanter, ble det flertall for at Jondal skal stå alene.

Utenfor ungdomshuset i Jondal

HØR PÅ FOLKET: 50–60 innbyggere hadde møtt opp utenfor Ungdomshuset hvor kommunestyremøtet ble holdt. De ville få representantene til å høre på folket.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Til syvende og sist vil jeg lytte til folket

Hun møtte på kommunestyremøtet onsdag som vararepresentant for Arbeiderpartiet.

– I utgangspunktet så skulle jeg ikke stemt i denne saken her, og jeg har vært åpen med partilederen hele tiden om at dette her var et veldig vanskelig valg for meg, sier hun.

– Det er gode argumenter for og imot, men til syvende og sist så føler jeg at vi skal lytte til folket, sier Svåsand.

– Så får vi komme tuslende etter

Gruppelederen i Jondal Ap, Olav Magnus Hammer, var før møtet forberedt på

Olav Magnus Hammer

BARE Å BEKLAGE: Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Jondal hadde store forventninger til en sammenslåing. Han er skuffet over at resultatet ble som det ble.

Foto: Tale Hauso / NRK

å få flertall for en sammenslåing, og ble overrasket over hvordan det til slutt endte.

– Det er bare å beklage. Jeg har hatt store forventninger til å få til denne sammenslåingen, sier Hammer.

– Jeg håper kommunestyrene i Ullensvang og Odda gjør vedtakene sine, så får vi komme tuslende etter, sier han.

– Våre faste medlemmer har vært veldig tydelige

At det var en vararepresentant for partiet som kort tid før møtet brøt ut av partiet og snudde flertallet, kom uventet på gruppelederen.

– Jeg syns det er synd. Vi har forankret spørsmålet godt både blant medlemmene og i valgkampen. De faste medlemmene våre har vært veldig tydelige på standpunktet som er for sammenslåing, sier Hammer.

Kommunesammenslåing Jondal

FULLT HUS: Mange møtte opp på møtet da Jondal kommunes framtid ble avgjort.

Foto: Tale Hauso / NRK

Kan tvinges likevel

Åtte av de 24 kommunene som har sagt nei til kommunesammenslåing, inkludert Jondal, kan bli tvunget til en sammenslåing likevel, skrev Bergens Tidende i mai.

Stortingsflertallet har åpnet opp for at departementet i noen tilfeller kan bruke tvang, selv om frivillighet er den primære løsningen, dersom. en kommune blokkerer en god regional løsning.

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik