Hun gjør Tamiflu reseptfri

Anne-Grete Strøm-Erichsen sier nå at folk skal få Tamiflu uten resept.

Anne-Grete Strøm-Erichsen
Foto: NRK

Det vil si at influensamedisinen Tamiflu og det alternative preparatet Relenza blir midlertidig reseptfri fra torsdag denne uken.

Svineinfluensasyke kan nå få Tamiflu uten først å ha blitt sykmeldt fra lege. Det er klart etter at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) tirsdag ettermiddag vedtok en forskrift som gir farmasøyter midlertidig rekvireringsrett for Tamiflu, skriver Aftenposten.no.

På apoteket må den som skal handle medisin, fylle ut et skjema sammen med farmasøyten.

– Vi vil gjøre det litt enklere for folk å få raskere tilgang til Tamiflu, og samtidig avlaste kommunehelsetjenesten. Derfor er det fra torsdag mulig å få disse legemidlene uten resept fra legen. Dette er en midlertidig ordning, fram til midten av 2010, sier statsråden.

For at behandlingen med medisinen skal virke, er det viktig at
pasienten starter innen 48 timer etter at de første symptomene
melder seg.

Flere apotek er tomme for Tamiflu

Stopper skolefest

Frykten for svineinfluensa har fått kommunelegen i Kvam til å avlysen en høstfest de skulle ha på skolen fredag. 650 elever og foreldre har i lang tid forberedt seg på festen. I følge kommunelegen i Kvam herad, Arne Aksnes, har det vært relativt lite influensalignende sykdom i kommunen.

– Men siste uken, i helgen og denne uken har det økt en del på og spesielt i Øystese. Det har vært en god del fravær både på barneskolen og ungdomsskolen, sier han til NRK.

Det er ikke påvist noen tilfeller av svineinfluensa, men kommunelegen mener likevel det er nødvendig å avlyse.

– Når vi har en økning av influensalignende symptom i dette lokalsamfunnet har vi funnet det nødvendig. Vi har som mål og utsette utbredingen i Kvam lengst mulig, slik at vi får vaksinert flest mulig.

- Hold dere hjemme

Kommunelege i Granvin Gunnar Hetland mener folk skal holde seg unna kino, teater, idrettsarrangement og busser.

Og de denne oppfordringen går til er de som ikke har tatt vaksinen mot svineinfluensa.

– Så lenge man er uvaksinert bør en prøve å bryte smitteveiene slik at man ikke blir smittet. Det betyr i praksis at man unngår situasjoner og steder der det er svært mange mennesker samlet på et lite område, sier Hetland til NRK.

Svineinfluensa løslater fanger i Bergen

Vest Tank-rettssaken stoppet av svineinfluensa

- Risikogruppene i Bergen får vaksine

Får ikke besøke nyfødte