Hopp til innhold

Utdannede utlendinger vil til Norge

Aldri før har så mange høyt utdannede utlendinger søkt om å få godkjent utdanningen sin i Norge. Pågangen er størst fra østeuropeiske land.

Gabriela Steolea

Gabriela er utdannet lærer i Romania, men jobber i barnehage i Os. Nå vil hun få utdanningen sin godkjent i Norge.

Foto: Siri Løken / NRK

Det viser tall fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut). Pågangen er særlig stor fra østeruopeiske land. Økonomisk krise i Europa blir pekt på som en av årsakene.

I fjor behandlet Nokut rekordmange søknader, med over 5000. De tre vanligste yrkesgruppene er ingeniører, økonomer og lærere. Pågangen er særlig stor fra østeuropeiske land, sier avdelingsdirektør Stig Arne Skjeven.

– Det er mange fra Polen, Litauen og Russland. Tallet har bare steget de siste årene.

Den økonomiske krisen rammet Europa hardt. Arbeidsledigheten i Spania er stor, og familier blir kastet ut fra hjemmet sitt hver dag fordi de ikke kan betale lånet lenger.

Vil få relevant jobb i Norge

Gabriela flyttet til Norge fra Romania for seks år siden, da mannen fikk jobb som ingeniør. Gabriela er utdannet lærer i hjemlandet, og underviste i engelsk og rumensk. Nå jobber hun som assistent i Flåten naturbarnehage i Os.

– Jeg har bestemt meg for å bli i Norge. Det har vel noe med å gjøre at det er så godt i Norge. Men jeg føler at jeg kan gjøre mer med det jeg jobber med.

Nå ønsker den 30 år gamle småbarnsmoren å få godkjent utdanningen sin i Norge. Hun trives godt i barnehagen, men vil gjerne ta det ett steg videre.

– Dersom jeg får utdanningen godkjent vil jeg videreutdanne meg til føreskolelærer i barnehage. Jeg vil bare jobbe på det nivået jeg er utdannet til, forteller hun.

Vanskelig å få norske søkere

Og søkere som som henne er gull verdt for styreren ved Flåten barnehage, Bjrøg Mjell. Hun har vansker med å få norske pedagoger til å søke.

– Vi har hatt stillinger ute siden september 2011. Først nå har vi kunne tilbydt en stilling til en pedagog, som ikke har svart på stillingen enno. Og det er en dansk søker, sier Mjell.

Samtidig får de mange søkere uten godkjent pedagogutdanning, fra utlandet. De finner stillingene via nettsidene til NAV.

– Vi har lagt ut pedagog-stillinger på NAV sine sider, og det kan jo interesserte fra resten av Europa se. Vi har fått en del søkere fra utlandet, sier Mjell.

Bjørg Mjell

Styrer i Flåten Barnehage, Bjørg Mjell, sier de sliter med å få norske utdannede søkere.

Foto: Siri Løken / NRK

Stort behov for arbeidskraft

Behovet for arbeidskraft er stort i Norge, men arbeidslivet står ikke med armene åpne, sier regiondirektør i NHO, Tom Knudsen.

– Vi trenger arbeidskraft, uansett hvor den kommer fra, og kanskje spesielt ingeniører. Samtidig er det ikke alltid enkelt for høyt utdannede utlendinger å få jobbene de er kvalifisert til.

I Spania har spanjolene fått høre glanshistorier, om arbeidsløse familier som får hjem og jobb i Norge. Portugisiske Carla Caetano flyktet fra eurokrise i hjemlandet til kremjobb i Norge.

Samtidig opplever flere norske byer at det kommer europeiske arbeidsledige som sliter med å få jobb og som ender med en hverdag langt unna glansbildet. Spanske Gonzalo Marina bodde på gaten i Bergen, før han ble så syk at han måtte reise hjem til Spania.

– VI kjører nå et prosjekt som vi har kalt Global Future, der vi vil synliggjøre personer med utenlandsk bakgrunn og høy utdanning, og prøver å få de inn i arbeidsmarkedet.