Hopp til innhold

Nå er det høysesong for dødsulykker i landbruket

Landets 45.000 bønder er inne i årets farligste periode. Sjansen for å bli skadd eller omkomme i en arbeidsulykke er størst nettopp nå, advarer Bondelaget.

Arbeidsulykke i Voss

OMKOM PÅ JOBB: En 40 år gammel gårdbruker omkom denne uken i en arbeidsulykke da han presset rundballer på gården sin i Holbygda på Voss. Ulykkesstatistikken til Norges Bondelag er dyster lesning.

Foto: Arne Hofseth

En gårdbruker i 40-årene omkom i en arbeidsulykke da han presset rundballer på gården sin på Voss tirsdag ettermiddag.

Etterforskningen av ulykken har så langt konkludert med at den hadde sammenheng med at rundballepressen ikke var helt i orden.

Hittil i år har Arbeidstilsynet registrert sju dødsulykker i landbruket i Norge.

Det er under håndtering av maskiner og dyr at det skjer flest ulykker, særlig i travle perioder der man jobber mange timer og er sliten.

Brita Skallerud, Bondelaget

Slik oppstår arbeidsulykkene:

  • Ved alenearbeid.
  • Under håndtering av maskiner.
  • Under arbeid med dyr.
  • I høysesongen og under travel onn.
  • Når man jobber lange dager og er sliten.

I syv ferske dødsulykker med traktor har Arbeidstilsynet konkludert med at seks av personene med stor sannsynlighet ville overlevd hvis det hadde vært brukt setebelte.

Andre dødsårsaker i fjor var fall på betonggulv (4), fall i fullforvogn (2), trefelling (1) og eksplosjon i grisehus (1).

– Vi er en veldig utsatt yrkesgruppe som er i befatning med mye teknisk utstyr. Det er under håndtering av maskiner og dyr at det skjer flest ulykker, særlig i travle perioder der man jobber mange timer og er sliten, advarer Brita Skallerud, andre nestleder i Norges Bondelag.

LES OGSÅ: 21-åring døde på sommerjobb – nå får bedriften millionbot

Et livsfarlig yrke

Bønder har et av landets farligste yrker. På 25 år har Arbeidstilsynet registrert hele 230 dødsfall.

Norges Bondelag jobber kontinuerlig for å redusere ulykkene, blant annet ved å holde lokale HMS-kurs og temakvelder.

Det finnes 45.000 bønder i Norge. Bondelagslederen driver selv gård på Kløfta i Akershus og har opplevd at slektninger har havnet i ulykker.

– Jeg har en bror som er ufør etter en ulykke. Han unnslapp på hengende håret. For halvannen uke siden havnet kompisen til datteren min i en rundballepresse. Han ligger på Ahus, og det var bare flaks at det gikk bra, forteller Brita Skallerud til NRK.

– Hva er ditt råd til norske bønder?

– Jeg anbefaler alle å stoppe opp og tenke en gang til: Hvordan kan jeg løse dette problemet? En føre var-holdning kan hindre ulykker, sier Brita Skallerud.

LES OGSÅ: Kerstin mistet mannen i en ulykke med rundballepresse

61 personer døde på jobb

I fjor var det 61 arbeidsulykker med dødelig utfall her i landet. Av dem som døde, var 58 menn. Tallet på dødsulykker har økt fra 54 i 2013, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dødsulykken på Voss var årets femte arbeidsskadedødsfall på Vestlandet (Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane). I fjor var tallet ti dødsfall, mens 2013 var et bunnår med 18 døde. Bygg, anlegg og industri topper statistikken.

Til sammen ble det rapportert inn rundt 24.000 arbeidsulykker til Nav i fjor. 60 prosent av dem medførte fravær i mer enn tre dager, melder NTB.