Høy pris for å mene

Å stå fram med en kontroversiell mening har en høy pris. I Vestlandsdebatten i kveld spør vi om den reelle ytringsfriheten er truet når mange opplever seg mobbet til taushet.

Debatten fra Det Akademiske Kvarter i Bergen. Sendingen er et samarbeid mellom NRK Hordaland og Studentersamfunnet i Bergen.

DEBATT PÅ KVARTERET: NRKs Oddgeir Øystese og Elise Loftheim fra Studentersamfunnet leder kveldens debatt.

De har to forskjellige politiske ståsted, og forskjellige opplevelser fra å delta i den offentlige debatten. Men de er helt enige om at det kreves en sterk rygg om en vil stå fram med meningene sine.

Gina Barstad

OPPLEVER HETS: Leder i Bergen SV, Gina Barstad.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Blir hetset

– Netthetsen er massiv. Den går på person og ikke på sak. I SV har vi byttet på å uttale oss om de vanskeligste sakene, slik at en ikke blir stående alene. Likevel er det vanskelig å håndtere alt som blir sagt om deg og til deg.

Gina Barstad, leder i Bergen SV, tror det skal mye til å stå alene uten et apparat i ryggen.

– Hets og sjikane blant de største demokratiproblemene vi har. Særlig kvinner utsettes for det når de deltar i offentlig ordskifte.

– Noe galt med den politiske debatten

Det er ikke bare den politiske venstresiden som opplever at debatten har en pris. NRK har mellom andre snakket med flere såkalte reservasjonsleger som mener de ble stemplet både som mørkemenn og kvinnefiendtlige da de sa nei til henvise til abort.

– Debattklimaet i Norge er usunt. Det er også politikerne sin skyld, sier Sara Økland, sentralstyremedlem i Fpu.

Gard Steiro

STILLER TIL DEBATT: Sjefredaktør i Bergens Tidende, Gard Steiro.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

– Innvandring og porno er eksempler på tema det er umulig å diskutere. Det blir bare en skyttergravskrig der det er viktigere å stemple sine motdebattanter enn å lytte til argumentene.

Debatt om den reelle ytringsfriheten

De to politikerne stiller i kveld til debatt om debatten. Er den reelle ytringsfriheten truet når prisen med å stå fram med meningene sine er så høy?

På Det Akademiske Kvarter stiller også redaktør i BT, Gard Steiro, redaktør i Dagen, Kari Fure, BA-skribent Olav Kobbeltveit og retorikk-ekspert Trygve Svensson.

Debatten et samarbeid mellom NRK Hordaland og Studentersamfunnet i Bergen. Du kan følge den direkte på nrk.no/hordaland fra klokken 19.