Hopp til innhold

Hotel Norge-inventaret auksjoneres bort

Over 400 kunstverk og gjenstander fra det ærverdige bergenshotellet skal under hammeren.

Hotel Norge

ÅPNET I 1885: Hotel Norge åpnet første gang i 1885. Det ble revet i 1961, gjenåpnet i 1964 og utvidet på 80-tallet. Hotellet skal etter ombyggingen få 420 rom.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Når et hotell med historie tilbake til 1885 skal tømmes, er det ikke fritt for at noen røverhistorier følger med på kjøpet.

– Det sies jo at det for 50–100 år siden var en del kunstnere som gjorde opp barregningene sine ved å gi hotellet et kunstverk, ler Jarle Indrøy.

Han kan ikke svare for sannhetsgehalten. Faktum nå, er uansett at kunsten skal bort. Indrøy er hyret inn av Hotel Norge-eierne for å få solgt inventaret i bygningen som skal totalrenoveres og bli et Scandic-hotell.

Til gjenåpningen av det som blir Bergens største hotell i 2018, beholder kjeden kun noen få av de gamle kunstverkene som har hengt eller stått i hotellet gjennom den lange historien.

Jeg vil tro det er noen som synes det er for galt at noen begynner å klusse med Hotel Norge.

Auksjonarius Inger Elisabeth Mohn

Over 400 gjenstander

Også eierne av bygget beholder noen kunstverk, mens bildene som har historisk verdi overtas av Byantikvaren.

Resten skal ut på det åpne markedet. Og det er ikke noen liten samling interesserte kan by på når kunsten og andre gjenstander auksjoneres bort på hotellet 7. september.

– Vi auksjonerer bort i overkant av 200 enkeltobjekter. Det er mer enn nok på en auksjonskveld. Men til slutt selger vi også en del pakker. Totalt er det over 400 gjenstander, sier auksjonarius Inger Elisabeth Mohn, daglig leder og eier av Mohn Kunsthandel.

Nils Bergslien bilde

BERGSLIEN: Flere av bildene til Nils Bergslien verdivurderes til opp mot 100.000 kroner.

Foto: Jarle Indrøy

– En epoke er over

Kunsthandlerne omtaler auksjonen som «en unik, historisk anledning til å sikre seg en del av Hotel Norges historie».

– En epoke i Bergen er over, og jeg tror noen synes det vil være morsomt å skaffe seg noe som har vært på hotellet, sier Mohn.

Malerier, litografi, keramikk, billedvev, hotellsølv, lysekroner, tepper og utskårne gjenstander er blant salgsobjektene.

– Det mest spesielle er nok noen store Bergslien-malerier og en Fritz Røed-skulptur, mener auksjonariusen.

Over en million

Eierne jobbet lenge for å finne ut at det var Røed, kjent for landemerket «Sverd i fjell» i Hafrsfjord, som hadde laget skulpturen.

Fritz Røed skulptur

SKULPTUR: Fritz Røed-skulpturen står i lokalet Maarmannshaven på Hotel Norge. – Antakelig er den kjøpt inn eller gitt som gave i forbindelse med ombyggingen på 80-tallet, sier Jarle Indrøy.

Foto: Jarle Indrøy

– Vi ringte rundt til pensjonister som hadde jobbet på hotellet tidligere, men ingen visste hvem som hadde laget den, før en assistent av Mohn fant det ut, sier Indrøy.

Han forteller at tidligere eiere av hotellet brukte mye av overskuddet på kunst. Dagens eiere kan belage seg på milliongevinst når kunsten og de andre gjenstandene nå blir solgt.

– Vi vurderer Bergslien-bildene til oppunder 100.000 kroner stykket, og selger også et billedved som vi vurderer til 50-100.000 kroner. Totalt håper jeg vi får inn over en million, sier Mohn.

Hun er forberedt på blandede reaksjoner på det store «opphørssalget».

– Dette er jo virkelig en begivenhet i byhistorien, og jeg vil tro det er noen som synes det er for galt at noen begynner å klusse med Hotel Norge, sier Mohn.