Normal

Hør syv år gammel bybane-krangel

Gunnar Staalesen og Henrik Færevåg engasjerte seg på hver sin kant i Bybane-debatten. Slik hørtes det ut da de barket sammen i NRKs studio høsten 2003.

Gunnar Staalesen og Henrik Færevåg

KAMPHANER: Forfatter Gunnar Staalesen og journalist/redaktør Henrik Færevåg har begge sterke meninger om bybanespørsmålet.

Foto: NRK/Scanpix

Bybanen i Bergen på Nesttun

PÅ PLASS: Kommende tirsdag åpner Bybanen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Forfatteren Staalesen og mediepersonligheten Færevåg både var og er blant de aller mest engasjerte i Bybane-spørsmålet.

I 2003 skrev de begge svært engasjerte innlegg i Bergensavisen, og debatten de to imellom ble tidvis ganske opphetet.

- Jeg har vært tilhenger av bybanen siden 70-tallet og var veldig engasjert. I 2003 begynte det å bli en ganske så heftig debatt med veldig mye kritikk av Bybanen, som jeg syntes var både usaklig og dårlig begrunnet, sier Gunnar Staalesen i dag til NRK.no.

Harde fronter

Hadde jeg vært millionær og bodd på Skansen, ville jeg også ha vært for Bybanen.

Henrik Færevåg

8. september 2003 møttes bybanetilhenger Staalesen og bybanemotstander Færevåg i NRKs studio i Bergen til debatt, under ledelse av programleder Finn Tokvam.

Problemet med sentrum i Bergen er at det er bygget for en middelalderby.

Gunnar Staalesen

Her kan du høre den friske debatten mellom de to:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dronningen til åpningen

Tirsdag 22. juni åpner Bybanen i Bergen, med offsiell åpning på Nesttun kl. 12.00 og på Festplassen i Bergen sentrum kl. 12.30. Dronning Sonja vil være Bybanens første offisielle passasjer og blir med på begge arrangementene.

- Det blir en viktig markeringsdag i Bergen. Selv er jeg dessverre i Oslo den dagen, så jeg får ikke med meg selve åpningen. Men så snart som mulig skal jeg ta turen til Nesttun for å glede meg over banen og ta min første tur, sier Gunnar Staalesen til NRK.no.

Hvis du ikke klarer å vente, kan du bli med på tur med Bybanen her og nå. NRK har vært med på en prøvetur og har dokumentert hver eneste meter av strekningen mellom Nesttun og Byparken.

SE PROGRAMMET HER:

Video Bybanen fra minutt til minutt