NRK Meny
Normal

Den nye høyskolen er for liten

Alle fagmiljøene på den nye høyskolen på Kronstad blir splittet på to ulike steder fordi nybygget er for lite. 1.200 studenter og ansatte får ikke plass.

Høgskolen på Kronstad

STILIG: Studentene har inntatt nybygget på Kronstad. Men ikke alle får gleden av å ta i bruk bygget.

Foto: Leif Rune Løland

Det er jo de kollegaene som rett og slett blir litt deprimert.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Høgskulen i Bergen, Kristin Hinna

Med pomp og prakt åpnet den nye høyskolen på Kronstad i Bergen for to dager siden. Det skjedde etter 20 års ventetid.

Men ikke alle studenter ved Høgskolen i Bergen får glede seg over nybygget. I stedet blir samtlige fagmiljøer på skolen splittet, fordi 1.200 studenter og ansatte ikke får plass i nybygget.

Trude Drevland

HØYTIDELIG: Ordfører Trude Drevland åpnet Høgskolen på Kronstad denne uken. Men skolen har ikke plass til å huse alle studenter og ansatte.

Foto: Leif Rune Løland

– Uheldig for undervisningskvaliteten

Den nye høyskolen omtales som et arkitektonisk praktbygg. Men mange får ikke ta del i herligheten. I et langt mindre stilig kontorbygg, i Møllendalsveien nedenfor Danmarksplass sitter 200 ansatte og 1.000 studenter. Det var ikke plass til dem i nybygget.

– Vi har vært veldig uheldig. Det er jo de kollegaene som rett og slett blir litt deprimert når de ser alle dem som får være på Kronstad når de selv er i Møllendalsveien, sier Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Høgskolen i Bergen, Kristin Hinna.

Hele poenget med Kronstad var å samle alle fem utdannelsene ved Høgskolen i Bergen på et sted. Blant annet ingeniør- sosionom, sykepleier- og lærerutdannelsen. Konsekvensen av at nybygget på Kronstad ikke har plass til alle er at fagmiljøene blir splittet. Det mener Hinna er meget uheldig.

–Det blir en tidstyv for oss fordi vi må bevege oss mye mellom de to byggene, sier hun.

Særlig lærerutdannelsen burde ikke blitt splittet opp mener Hinna. Hun peker på at matematikk, som alle mener det bør satses mer på, ikke har fått plass i nybygget.

Ole-Gunnar Søgnen

SKÅR I GLEDEN: Rektor Ole-Gunnar Søgnen innrømmer at splittelsen av fagmiljøene ikke var ønskelig.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

6.000 studenter i nybygget

Bygget på Kronstad er ikke dimensjonert for mer enn 4.500 studenter. Likevel har rektor Ole-Gunnar Søgnen har fått presset inn 6.000 studenter i nybygget.

Etter at bygget ble planlagt har studentmassen til høyskolen vokst kraftig. Det har ikke nybygget tatt tilstrekkelig høyde for.

– Vi har vokst kraftig og dessverre er det ikke plass til alle. Det at vi nå må være på to steder er et skår i gleden. Men det er ikke så lang avstand mellom de to skolene, sier Søgnen.

– Er det er paradoks at dette kalles samlokalisering når effekten er at dere har delt alle avdelingene på to plasser?

– Ja, det kan kanskje virke slik. Men vi må huske på at vi før denne såkalte samlokaliseringen så var vi på fem ulike studiesteder. Etterpå er vi nå på to.

Høgskolen på Kronstad

ÅPNINGSDAG: Høgskolen på Kronstad skal huse 6.000 studenter.

Foto: Leif Rune Løland

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik