NRK Meny
Normal

Hjerneforskning er blitt norsk eksportsuksess

Ingen trodde på dem da de startet opp. Men nå gjør kirurger over hele verden tryggere inngrep ved hjelp av teknologi fra Bergen.

Thomas Omdahl

SUKSESSHISTORIE: – Vi har jobbet hardt i veldig mange år, og det er utrolig kjekt å se at vi nå får det til, sier Thomas Lie Omdahl, markedsdirektør i Nordic Neuro Lab.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Det er fantastisk moro. Vi har jobbet hardt i veldig mange år, og det er utrolig kjekt å se at vi nå får det til, sier Thomas Lie Omdahl, markedsdirektør i Nordic Neuro Lab.

I 1995 var forskningsmiljøet ved Universitetet i Bergen blant de første i verden til å publisere en vitenskapelig artikkel om funksjonelle MR-undersøkelser (fMRI).

Vel 20 år senere er teknologien eksportert til 65 land, og selskapet som hadde sitt utspring i forskningsmiljøet, Nordic Neuro Lab, omsetter for flere titalls millioner.

– På Haukeland sykehus utviklet man produkter til testing, og tenkte etter hvert at andre kunne ha bruk for det samme utstyret til sin forskning, forteller Omdahl om den spede begynnelsen.

Thomas Lie Omdahl, nnl, Nordic Neuro Lab

Thomas Lie Omdahl, markedsdirektør i Nordic Neuro Lab

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Vi kan se hvor folk tenker

Nordic Neuro Lab produserer alt utstyr til funksjonell MR-skanning i Bergen, og jobber i dag også tett sammen med Universitetssykehuset i Oslo på programvareutvikling.

Hjerne med funksjonell MR fMRI

HJERNE: Ved hjelp av farger kan legene finne ut hvor i hjernen det er aktivitet.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

fMRI-metoden får elektronikk til å fungere i magnetfeltet i MR-maskinene. Ved hjelp av metoden blir de oksygenrike aktive områdene i hjernen fargesatt, noe som gjør arbeidsforholdene lettere for radiologer og kirurger.

– Vi kan se hvor folk tenker, hvilke deler av hjernen som er delaktige i å løse en oppgave. Hvis man har en skade i hjernen, for eksempel en hjernesvulst, vil man kunne se hvor nært svulsten sitter for eksempel språksenteret. Det gjør det lettere for kirurgen å planlegge hvor man skal gå inn under operasjon, sier Omdahl.

MR-maskin

SKANNES: Pasientene legges i MR-maskinen, og ved hjelp av elektronikk kan legene se hvilke deler av hjernen som er aktive.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– I ferd med å bli klinisk akseptert

Etter den spede oppstarten har store aktører i helsebransjen, som Siemens, godkjent produktene deres til deler, og selskapet venter ekspansjon av teknologien til flere enn de 65 landene som i dag har den.

– Vi ser nå at funksjonell MR er i ferd med å bli klinisk akseptert. Ikke bare blant de store universitetssykehusene i Europa og Amerika, men også blant mindre sykehus. Så vi ser absolutt et stort vekstpotensial fremover, sier Omdahl.

Kenneth Hugdahl, professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen

Kenneth Hugdahl, professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Det er fantastisk å tenke på

Kenneth Hugdahl, professor ved Universitetet i Bergen, ledet forskergruppen i oppstartsfasen. I 2002 fortalte han NRK om metoden, og i 2014 ble han hedret for hjerneforskningen sin.

– Når fMRI-metoden kom, var det helt revolusjonerende for hjernevitenskapen. For første gang kunne man se hvordan den menneskelige hjernen fungerte i normaltilstand, forteller han.

Nå er metoden altså i ferd med å bli normen over hele kloden.

– Det er fantastisk å tenke på at utstyr som finnes over hele verden kommer fra et lite firma i Bergen. Det var jo egentlig ingen som trodde på oss når vi startet opp, utenom oss selv, sier Hugdahl.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.
Den internasjonale sykkelpresidenten Brian Cookson bommet på årstallet da han åpnet sykkel-VM i Bergen.