NRK Meny
Normal

Hit flykter bergenserne

Stadig flere reiseselskaper får henvendelser fra værsyke nordmenn som vil komme seg til sol og varme.

Intervju med folk om været.

Kalde og våte dager får fram reiselysten hos mange nordmenn. Vi tok turen ut for å høre hvilke tanker folk har om været. FOTO: Jenny Unnegård

– Det viser seg at bergenserne nå går mann av huse for å sikre seg en sydentur. I forrige uke solgte vi 27 prosent flere sydenturer fra Bergen, sammenlignet med samme uke i fjor, sier Tonje Løkaas Fossum, Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving.

Tonje Løkaas Fossum, Markeds- og kommunikasjonsdirektør.

Tonje Løkaas Fossum, Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving.

Foto: Ving

De siste tre ukene har reisebyrådet solgt 11 prosent flere reiser fra Bergen sammenlignet med i fjor.

Mye nedbør

I Bergen åpnet første sommermåneden juni med kraftig vind og mye nedbør, noe reisebyråene har merket. Bare i går hadde selskapet Ving fult trykk på telefon og internettbestillinger.

– Denne uken har også startet med enormt salg. I Bergen alene har salget gått opp 132 prosent sammenlignet med samme dag i fjor, sier Fossum.

Årets maimåned var den kaldeste på ti år, sammenlagt for hele landet. Bergenserne har også slått sin tidligere mai-rekord ned i støvlene. Målinger fra Bergens Florida-stasjon viste hele 240,5 millimeter i år, mot 198,2 millimeter i 1989.

– Jeg tror det er veldig mange som begynner å bli usikre på sommerværet. Når mai har vært kald, feriepengene og skoleferien begynner å nærme seg. Da er det mange som ikke tør å vente, sier Fossum.

Vil til sol og varme

Hun kan fortelle at folk vil til plasser hvor det er mye sol og varme. Enkelte steder er snart helt utsolgt for sommeren, blant annet Rhodos hvor 9 av 10 reiser er solgt. Totalt fra Bergen er 7 av 10 reiser solgt.

Mathias Bergendahl, Informasjonssjef i reisebyrået, Star Tour, tror også at mange begynner å bli usikker på sommerværet i Norge.

Mathias Bergendahl, Informasjonssjef i reisebyrået, Star Tour.

Mathias Bergendahl, Informasjonssjef i reisebyrået, Star Tour.

Foto: Star Tour

– Jeg tror absolutt at en del av våre kunder vil ta den trygge veien før sommerferien. Det er ikke sikkert at alle er lei været, men at mange er redd for at det skal bli regn og kaldt i løpet av ferien, sier Bergendahl.

Hos reiseselskapet er Tyrkia og Hellas de mest populære reisemålene i år.

– I Star Tours butikker har de ansatte rapportert at mange kunder kommer inn og bestiller direkte. I et vanlig tilfelle kommer folk inn for inspirasjon og tips. Det tyder på at mange ønsker å komme seg bort, sier han.

– I forrige uke ble det booket 76 prosent flere reiser sammenlignet med samme uke i fjor. Og flere tusen turer er bestilt forrige uke en noen gang tidligere, legger Bergendahl til.

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.