NRK Meny
Normal

Historien kan forsinke tunnelarbeid i Bergen

Arkeologer mener det kan ta år å grave seg gjennom byens historie, før en bybanetunnel kan bygges like ved Bryggen i Bergen.

Fagfolkene står i kø for å kritisere kompromissløsningen for bybanetrasé gjennom Bergen sentrum.

Å grave tunnel til Bybanen bak Bryggen i Bergen kan bli en møysommelig affære.

– Jeg vil tro at disse arkeologiske utgravningene vil skje over flere gravesesonger. Det betyr at det trolig vil strekke seg over flere år, sier Rory Dunlop i Norsk institutt for kulturminneforskning til Bergens Tidende.

Rory Dunlop

Rory Dunlop i Norsk institutt for kulturminneforskning.

Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

Bybanen skal utvides nordover, og det har i lang tid vært diskutert om den skal gå over Bryggen eller i tunnel. Torsdag ble Høyre og Fremskrittspartiet enige om en kompromissløsning, en kortere tunnel enn det Frp i utgangspunktet ønsket seg.

Ble forkastet for lengst

Nå varsler antikvariske myndigheter at gravejobben kan ta flere år. Dette er fordi det kan bli nødvendig med omfattende arkeologiske utgravinger ved tunnelinnslaget i sentrum.

Anna Elisa Tryti og Per Morten Ekerhovd

Fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti og fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd.

Foto: Christine Kongsvik / NRK
Bybanen Kjøttbasaren

Finnegårdsgaten.

Foto: Multiconsult

Alternativet som nå er på bordet, har tidligere blitt silt ut nettopp på grunn av de mange kulturminnene i området.

– Det er konfliktfylt når det gjelder kulturminner både over og under bakken, sier fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd.

– Må rive Fløibanestasjonen

I Norconsults oppsummeringsrapport om traséforslaget, datert 18. mars i år, skriver konsulentene at tunnelinnslag i Vetrlidsallmenningen er mer problematisk i forhold til både kulturminner og bybilde:

« ... på grunn av inngrep i en av byens sentrale allmenninger. Dette gjelder i enda sterkere grad når en opptegning av traéen viser at en må rive deler eller hele bygningen for Fløibanestasjonen, selv om denne bygges opp igjen etter gjennomført anleggsperioden. Dette fører også til at kostnadene for denne varianten vil bli større enn antatt i tidligere ... »

«Alternativet anbefales ikke.»

Pest eller kolera

For Ekerhovd er valget mellom Finnegårdsgaten og Vetrlidsallmenningen, valget mellom pest eller kolera. Må han velge, er han likevel ikke i tvil:

– Vi er bekymret dersom byen skal legges opp i allmenningen her. Det kan redusere en av de flotteste allmenningene i byen til en bakgård. Så vi ønsker ikke at Bybanen skal gå inn i tunnel ved Vetrlidsallmenningen, sier han til NRK.

Vetrlidsallmenningen er gaten fra Torget opp mot nedre stasjon av Fløibanen i Bergen. I 1991 ble Bergens eldste bosetting funnet i nærheten.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo