NRK Meny
Normal

Drapssiktet kvinne (47) hevder å ha handlet i nødverge

Den 47 år gamle kvinnen som står siktet for drap i Kvinnherad er fengslet i fire uker. Ifølge hennes forsvarer vil hun påberope seg nødverge. Hennes 36 år gamle medsiktede nekter enhver befatning med drapssaken.

Den 47 år gamle kvinnen som står siktet for drap i Kvinnherad er fengslet i fire uker. Ifølge hennes forsvarer vil hun påberope seg nødverge. Hennes 36 år gamle medsiktede nekter enhver befatning med drapssaken.

SE VIDEO: Advokat Odd Arild Helland (t.v.) forsvarer den 47 år gamle kvinnen som står siktet for drap. Til høyre politiadvokat Eli Valheim. Her er de på vei inn til fengslingsmøtet lørdag morgen.

Politiadvokat Eli Valheim

BA OM FIRE UKER: Politiadvokat Eli Valheim i Bergen tingrett lørdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Lørdag morgen ble de to kvinnene fremstilt for fengsling i tinghuset i Bergen. Den eldste av de to siktede, som på forhånd hadde gjort det klart at hun godtok fengsling, ble fremstilt for fengsling først.

Kvinnen nekter imidlertid straffskyld for forsettlig drap på 65 år gamle Sigmund Gravdal.

Hevder hun ble angrepet

47-åringens versjon av det som skjedde, skal være at hun ble angrepet og handlet for å beskytte seg selv.

– For min klients del, er det nok slik at saken er beheftet med nødvergeproblematikk. Det forventer vi at politiet skal etterforske grundig, sier forsvarer Odd Arild Helland til NRK.no

Lukkede dører

LUKKEDE DØRER: Politiet ba om lukkede dører under fengslingsmøtene.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Erkjenner hun å ha utøvd vold mot avdøde?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Helland.

Retten ga politiet medhold i at det er skjellig grunn til mistanke mot kvinnen og fengslet henne i fire uker med brev- og besøkskontroll, samt medieforbud. De to første ukene må hun sitte i full isolasjon.

47-åringen var kledd i en sort og brun t-skjorte og opptrådte rolig i retten, men tygget tyggegummi og drakk mye vann.

Skjulte ansiktet med håndkle eller gardin

Da den andre siktede i saken, en 36 år gammel kvinne, ankom retten litt over klokken ti, hadde hun dekket til hodet og overkroppen med et hvitt håndkle. Inne i rettssalen tok hun av håndkleet, men skjulte seg bak en gardin til journalistene ble kastet på dør.

Drap Kvinnherad FLY

SANDVOLL: Det var onsdag kveld at politiet fant den 65 år gamle mannen død i hjemmet sitt på Sandvoll i Kvinnherad kommune.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Hennes forsvarer, Frode Skogvold, sa til NRK etter fengslingsmøtet at kvinnen er sterkt preget av den alvorlige siktelsen og var redd for å bli fotografert, selv om det i henhold til norsk lovgivning ikke er tillatt å ta bilder av siktede i eller på vei til retten uten samtykke.

– Min klient har det tøft, men satser på at det skal gå bra til slutt. Dette er en tøff påkjenning for henne og det var derfor hun dekket seg til, forklarer forsvarer Skogvold.

Fengslingsmøte

HVITT TEPPE: Den drapssiktede 36-åringen dekket seg til med dette teppet på vei inn i tingretten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Anket til lagmannsretten

Begge fengslingsmøtene gikk for lukkede dører. Ifølge politiadvokat Eli Valheim frykter politiet at det kan skade etterforsknignen dersom detaljer fra de to siktedes forklaringer blir offentlig kjent.

Like før klokken 12 ble det klart at tingretten også gikk inn for fengsling for den 36 år gamle kvinnen, med de samme restriksjoner som for 47-åringen.

Også 36-åringen nekter straffskyld. Forsvarer Skogvold ba derfor retten om å løslate kvinnen.

– Kjennelsen er derfor påkjært til lagmannsretten, sier Skogvold til NRK.

Gulating lagmannsrett vil behandle fengslingen på mandag eller tirsdag.

Siktede: – Var ikke til stede

Advokat Frode Skogvold

PÅKJÆRTE: Frode Skogvold er forsvarer for den siktede 36-åringen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Den siktede hevder overfor politiet at hun ikke var til stede i huset da Sigmund Gravdal ble drept og hun stiller seg derfor uforstående til den alvorlige siktelsen.

– Min klient hevder at det ikke har skjedd noe galt mens hun var til stede i huset. Hun aksepterer ikke siktelsen og hevder hun ikke har noe med saken å gjøre, sier Skogvold til NRK.

Kvinnen har forklart at hun ikke kjente Gravdal fra før. Derimot kjenner hun den 47 år gamle kvinnen, men Skogvold sier de to ikke er nære bekjente.

Det var 36-åringen som kontaktet politiet onsdag kveld og fortalte at 65-åringen lå død i sitt eget hjem på Sandvoll i Kvinnherad. Liket ble funnet klokken 22.15. De to kvinnene ble pågrepet kort tid etter.

BT: – Tror 47-åringen sto bak selve drapet

Bergens Tidende skriver i dag at politiet mistenker at det var den hun som sto bak selve drapet på 65 år gamle Sigmund Gravdal.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier politiadvokat Eli Valheim til NRK.

Politiet er fortsatt svært tilbakeholdne med opplysninger i saken.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik