Normal

Herfra styrer de trafikken i Nordsjøen

Fra dette rommet i Bergen overvåkes all trafikk utenfor kysten av Norge. Bli med inn!

Overvåkning av Nordsjøen

OVERVÅKER: Statoils nye operasjonssentral vil straks få beskjed dersom noe uforutsett skulle skje. Prislappen er 40 millioner kroner. Her vaktleder Anders Kaltvedt.

Foto: Lars Chr. Wallace / NRK

Fra den splitter nye operasjonssentralen på Sandsli i Bergen har Statoils vaktfolk full kontroll på alt som skjer.

Den har kostet 40 millioner kroner. Tirsdag åpnet nyvinningen som overvåker all skipstrafikk og helikopterbevegelser fra Nordsjøen og nordover til Finnmark.

Jeg er imponert over det vi har fått til her, sier konsernsjef Eldar Sætre til NRK Hordaland.

Ved å samle kontrollfunksjoner klarer Statoil-sjefen å spare selskapet for penger. Og ikke minst: Når ulykken er ute, skal senteret koordinere redningsoperasjonen.

LES OGSÅ: Statoil tjener penger på Mongstad

Ny operasjonssentral åpnet

ÅPNET: Tirsdag ble Statoils nye kontrollrom åpnet på Sandsli. (Fra v.) konsernsjef Eldar Sætre, stortingsrepresentantene Per Rune Henriksen og Tina Bru, og konserndirektør Arne Sigve Nylund.

Foto: Christian Lura

Alvorlige ulykker

– Vi er de første som får beskjed om noe skulle skje. Vi får alarmer dersom skip skulle sette kurs mot installasjonene våre, forteller vaktleder Anders Kaltvedt.

Han forklarer at de fra sentralen har kontroll på alle Statoil-installasjoner i Nordsjøen, og sikkerhetssonene rundt disse.

Jo, vi sparer penger. Men det viktigste er at sentralen gir oss et bedre verktøy og sikrere logistikk for alle aktiviteter, både på sjøen og i luften.

Eldar Sætre, konsernsjef

I vinter har man måttet ta seg av flere alvorlige ulykker og nestenulykker, som blant annet dødsulykken på COSL Innovator før nyttår og lekteren som slet seg og nesten traff en plattform.

– Det er alltid vi som får den første telefonen når det skjer noe ute. Så må vi ta avgjørelsen på hva vi skal gjøre videre, sier Kaltvedt.

LES OGSÅ: Andre rigger kan ha samme feil som ulykkesriggen

Statoils nye sentral for Nordsjøen

SPARER PENGER: Statoils konsernsjef Eldar Sætre kan presentere selskapets nye overvåkningssentral.

Foto: Lars Chr. Wallace / NRK

Sikrere logistikk

Flere funksjoner er nå lagt til Bergen. Sentralen er et ledd i Statoils effektiviseringsprogram. Men hvor mange årsverk selskapet sparer, kan ikke Sætre svare på.

– Jo, vi sparer penger. Men det viktigste er at sentralen gir oss et bedre verktøy og sikrere logistikk for alle aktiviteter, både på sjøen og i luften, sier Sætre.

Han legger til at Statoil, gjennom sin nye sentral, også har mulighet til å hjelpe andre aktører om disse skulle trenge bistand.

LES OGSÅ: Frykter stor-ulykke på norsk sokkel

Bli med inn i det splitter nye overvåkningssenteret på Sandsli

OVERVÅKER: Statoils nye operasjonssentral vil straks få beskjed dersom noe uforutsett skulle skje utenfor norskekysten. Her vaktleder Anders Kaltvedt i aksjon.