NRK Meny
Normal

Her venter Taiman (27) på å bli sendt ut

– Jeg har det ikke så bra, det føles egentlig som om jeg har dratt, sier Taiman Agid Fatah (27) fra utlendingsinternatet på Trandum.

Taiman Agid Fatah på Trandum

PREGET: I forrige uke ble Taiman Agid Fatah hentet i Bergen av politiet. Utlendingsnemnda har bestemt at han skal returneres til Irak etter 13 år i Norge. Nå sitter 27-åringen og venter på Trandum utlendingsinternat.

Foto: Daniel Dale Laabak

I april i fjor opprettholdt Utlendingsnemnda oppholdsavslaget. Siden da har politiet kunnet komme for å hente ham når som helst. Onsdag 29. januar skjedde det i Bergen sentrum.

– Jeg var hos en kamerat, og skulle møte min mor. Så kom politiet plutselig på døren og spurte om jeg het Taiman Agid. Jeg sa ja, og så pågrep de meg. Jeg sa «vær så snill, jeg har bodd her så lenge, og har hele familien min her». Men det hjalp ikke, forteller Taiman Agid Fatah til NRK.

Timan Fatah

AVSLAG: Taiman Agid Fatah sitter nå på Trandum utlendingsinternat i påvente om å bli sendt ut.

Foto: Privat

Politiet tok ham med til familiens leilighet i Solheimsviken i Bergen. De skulle lete etter Taimans papirer inne i leiligheten. Der møtte de moren.

– Hun ble lei seg, og begynte å grine, forteller Taiman.

Ventet på at politiet skulle komme

Han kom til Norge fra Irak som 14-åring sammen med familien. Men fordi Taiman var fylt 18 da søknaden om oppholdstillatelse ble behandlet, fikk han avslag, mens familien fikk bli.

Jeg sa «vær så snill, jeg har bodd her så lenge, og har hele familien min her». Men det hjalp ikke.

Taiman Agid Fatah

Siden har han mer eller mindre bare ventet på at politiet skulle dukke opp.

– Jeg har selvfølgelig vært redd. Men hva skulle jeg gjøre? Jeg har hele familien min her, og ingenting å reise tilbake til.

– Det er veldig kaldt på cellen

Da politiet hentet Taiman var faren i Irak fordi moren hans hadde gått bort. Taiman ble fraktet til arresten i Bergen. Dagen etter ble han og to marokkanere satt på flyet til Oslo, bevoktet av seks-syv sivile politibetjenter, ifølge Taiman.

– På flyplassen hentet de oss og kjørte oss hit.

Taimans advokat Asgeir Thomassen har klaget på pågipelsen for å hindre at klienten blir sendt ut. UNE vil behandle klagen som en hastesak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Støttemarkering Timan

STØTTEMARKERING: Mellom 200 og 300 møtte lørdag opp på Torgallmenningen i Bergen på et støttearrangement for Taiman. Søndag gikk det også demonstrasjonstog i Oslo.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Taiman har nå sittet på cellen på Trandum utlendingsinternat i seks dager. Han forteller at han ikke har spist de tre siste dagene, og at han har fått medisiner fordi han har hatt problemer med å sove.

– Det er veldig kaldt på cellen. Jeg har på meg genser og bukse om natten, sier han.

På dagtid er det ikke så mye å ta seg til.

– Nei, jeg bare sitter her og ikke gjør noe. Hva skal jeg gjøre? Jeg vet ikke hva jeg har gjort galt, sier han.

– Jeg har søkt og søkt om arbeidstillatelse

Utlendingsnemnda har nå bedt advokaten om ny dokumentasjon på Fatahs psykiske helsetilstand. Håpet til støttegruppen er at den kan brukes som argument for at han skal få bli.

– Det er bra at folk vet hvordan jeg har det, sier Taiman selv.

Jeg kom hit når jeg var 14 år, og lurer på hvorfor jeg ikke fikk lov til å bli her når alle andre fikk det.

Taiman Agid Fatah

Han forteller at han føler seg norsk etter å ha bodd halve livet i Norge, men at det har ødelagt for ham å ikke kunne jobbe eller gå på skole.

– Jeg kom hit når jeg var 14 år, og lurer på hvorfor jeg ikke fikk lov til å bli her når alle andre fikk det. Jeg har søkt og søkt om arbeidstillatelse, men ikke fått svar, og fått tilbud om jobber jeg ikke har fått lov til å ta. I stedet har jeg fått 1600 eller 1800 kroner i asylpenger hver måned fra UDI, sier Taiman.

– Håper alt skal bli bra

I går var søsteren, svogeren og onkelbarnet på besøk på Trandum.

– Familien min synes det er helt forferdelig at jeg har det sånn. Jeg får bare snakke på telefon fem minutter i døgnet, men har snakket mye med min mor. Hun vil selvfølgelig ha meg tilbake, sier Taiman.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mor og bror Taiman Fatah

HÅPER TAIMAN KOMMER HJEM: Moren Amina og broren Nechirvan snakker med Taiman på telefon fra Trandum utlendingsinternat.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Selv drømmer han om å få bli i Norge og få de samme rettighetene som foreldrene og mange av søsknene har fått.

– Jeg håper alt skal bli bra. At jeg kan komme tilbake til familien, og begynne å gå på skole eller jobbe, sier Taiman.

Utlendingsnemnda påpeker at 27-åringen har brutt utlendingsloven ved å oppholde seg i Norge i lang tid uten tillatelse. Selv mener Taiman at han ikke har hatt noe alternativ.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre hvis jeg blir sendt ut. Jeg har ikke peiling, og har faktisk ikke engang tenkt på hva jeg skal gjøre hvis jeg blir sendt til Irak, sier han.