NRK Meny
Normal

Her starter Knarvikmila-eventyret

– Hva er det dere innbiller dere der ute på strilelandet? hånlo skeptikerne. Knarvik Games svarte med ni tusen tilskuere og to verdensrekorder.

Ni tusen tilskuere var på plass under den første friidrettsfesten i Knarvik.

DEN FØRSTE FESTEN: Ni tusen møtte opp for å se Knarvik Games i 1981, da omgivelsene rundt Knarvik Stadion fortsatt bare var en steinrøys.

Kirsten Melkevik Otterbu

STOR FAN: Kirsten Marathon Melkevik har løpt Knarvikmila siden 2004.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Friidrettsfesten i Knarvik i 1981 var foranledningen til Knarvikmila, som i år blir arrangert for 30. gang.

Både kenyanske Henry Rono og engelske Paula Fudge satte verdensrekord på fem tusen meter under det første arrangementet, med henhodsvis 13.06.20 og 15.14.51.

– Folk tok feil og dro til Narvik

– Den gangen var idrettsbanen helt ny. Utenfor var det bare en steinhaug, forteller Kåre Nesse i friidrettslaget AKS-77, funksjonær under det aller første Knarvik Games.

– Folk som skulle hit, reiste feil. Ingen visste hvor Knarvik var. En fyr endte opp i Narvik i stedet, forteller lagkamerat Sverre Sæbdal.

Helge Brekke på Knarvik Stadion

MILA-SJEFEN: Helge Brekke (70) regnes som Knarvikmilas far og har en finger med i det meste.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

I 1983 ble arrangementet utvidet til også å inkludere et tikilometersløp, som fikk navnet «Knarvikmila». Året etter ble Knarvik Games lagt ned på grunn av for dårlige fasiliteter, men tikilometeren bestod. Det første året var det rundt 500 deltakere. Nå er antallet kommet opp i rundt syv tusen, med deltakere fra 21 nasjoner.

LES OGSÅ: Knarvikmila sikret seg selveste Haile Gebrselassie | Erna Sofie (8) vant bil

Melkevik: – Internasjonal klasse

– Knarvikmila er blitt et løp i internasjonal klasse. Det skiller seg veldig ut i forhold til gateløpene i Europa og er veldig profesjonelt. Jeg har ikke sett noe liknende noe sted, skryter langdistanseløperen Kirsten Marathon Melkevik, som senest i fjor tok gull under NM i terrengløp.

70 år gamle Helge Brekke regnes som Knarvikmilas far. Han forteller at idéen til et stort idrettsarrangement i Knarvik ble servert ham på et fat av Bislett Games-entusiast Arne Haukvik.

– Han sa: «Du kan klare å skape store ting også utenfor de store byene, hvis det bare er noen som vil». Det var opptakten til Knarvik Games. Vi tok sjansen og ble nesten ledd ut. Men vi fikk ni tusen tilskuere, flere verdensstjerner og to verdensrekorder, sier Brekke til NRK.no.

LES OGSÅ: Løper Knarvikmila for 30. gang

Helge Brekke ser på minner fra Knarvik Games

GODE MINNER: Henry Doro og andre verdensstjerner satte Knarvik på hodet i 1981. Helge Brekke forteller at stemingen på stadion var elektrisk.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Skal være et samlingspunkt

Inntektene fra det årlige løpet har gått til utbedring av stadionfasilitetene og bygging av en to kilometer lang aktivitetsløype i terrenget bak Knarvik stadion. En rekke samarbeidende lag og organisasjoner har også fått pengegaver.

– Hva er det som gjør at Knarvikmila har blitt en så stor suksess?

Haile Gebrselassie

KOMMER TILBAKE: Tidenes trolig beste langdistanseløper, Haile Gebrselassie, kommer til Knarvik.

Foto: FRANKA BRUNS / AP

– Knarvikmilas viktigste funksjon er å være et samlingspunkt. Knarvik er en forholdsvis ny bygd trenger noe som kan skape en identitet og være en fellesnevner for folk i alle samfunnslag, sier Brekke.

Gebrselassie og Rodal kommer

Kirsten Marathon Melkevik er blant de mange idrettsprofilene som årlig legger turen til Knarvik for å delta på folkefesten. Hun deltok første gang i 2004 og har vært stamgjest siden.

– I år kan jeg dessverre ikke konkurrere, på grunn av en skade i kneet. Det synes jeg er veldig trist. Men det kan godt hende jeg drar ut dit likevel og jogger gjennom løypen, sier Melkevik.

Blant andre profilerte gjester under Knarvikmila i år, finner man den

etiopiske OL-stjernen og kanskje tidenes beste langdistanseløper, Haile Gebrselassie, samt Vebjørn Rodal, Oddvar Brå og den aller første vinneren av løpet, Stig Roar Husby.

I tillegg har arrangøren hentet inn en rekke profiler, fra langrennssjef Åge Skinstad til artist Ole Paus, til andre arrangementer i løpet av den uken Knarvikmila pågår.

Knarvikmila

PUBLIKUMSREKORD: I 2010 var over syv tusen mennesker med på friidrettsarrangementet i Knarvik.

Satser stort på halvmaraton

Knarvikmila

SATSNING: I år blir halvmaraton arrangert for fjerde gang. Løpet blir den store satsningen fremover.

Foto: Arthur Kleiveland, Nordhordland

– Lindås kommune kom til oss for noen år siden og ba om at vi laget dette som en helukes festival. Mottoet vårt er at vi skal ha et tilbud til alle, også de som ikke er interessert i idrett. Alle skal ha noe å glede seg til under Knarvikmila, sier Brekke.

– Hvordan skal Knarvikmila utvikle seg?

– Jeg tror ikke vi skal lage flere tilbud nå, men heller spisse tilbudet og dyrke frem halvmaraton og tikilometeren som de to største løpene. Vi vil jobbe bevisst med å dyrke frem vår Fjord Norway Half Marathon til å bli et stort internasjonalt løp, sier Brekke, som tror folk er lei av å springe maraton i bygater.

– Om vi kommer til å klare det, vet jeg ikke. Men drømmen er der. London Marathon begynte med 325 deltakere, sier Brekke.

LES OGSÅ: Skal selge Knarvikmila utenlands

Siste video

Bilder med tillatelse fra TV2
Hovedfeltet på vei opp Laksebakken under sykkel-VM søndag 24. september
Se innspurten fra U23 rittet - bilder med tillatelse fra TV2