NRK Meny
Normal

Her sjekkes de første bilene på danskebåten

BERGEN HAVN (NRK): Disse bilistene ble de første som måtte vise papirer for å få lov å kjøre i land i Bergen.

Grensekontroll i Bergen havn på danskebåten

HISTORISK: Disse bilistene ble de første som måtte vise ID-papirer for å få lov til å kjøre inn i Bergen.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

Passasjerene som la til kai med Fjord Lines MS Bergensfjord fra Danmark måtte for første gang vise papirer før de kunne kjøre inn i Bergen og Norge i dag.

I dag klokken 08.00 ble det innført skjerpet grensekontroll på alle innfartsårer til Norge. Båten som ankom 12.30 i Bergen ble den første med de nye grensereglene.

Og det var ikke mange bilister tollere og politi i Bergen måtte håndtere. Ti biler og et 60-talls passasjerer var igjen på båten, som hadde stoppet i Stavanger før grensekontrollen ble innført i morges.

Ti biler og et 60-talls passasjerer var alt som måtte kontrolleres da MS Bergensfjord la til kai for første gang etter strengere grensekontroll.

SE RAPPORTEN: Slik gikk det under den første grensekontrollen i Bergen havn.

Alle hadde papirer

– Kontrollen gikk veldig greit, alle de reisende hadde med seg papirer. Det virker som om folk har fått dette med seg i media eller på annet vis, sier politibetjent Frank Ole Pedersen.

Han overså den første grensesjekken i Bergen havn. Alle passasjerer på båter fra Danmark, Tyskland og Sverige skal undersøkes.

Også i Oslo gikk den første grensekontrollen smidig.

– Hvis noen ikke har papirer blir de satt under en mer nøye kontroll for å få identiteten på det rene, sier Pedersen.

LES MER: Ber folk ta med pass på danskebåten

For tiden kommer i snitt kommer 350 asylsøkere til Norge hver eneste dag. En pågang Norge aldri tidligere har opplevd. Det er grunnen til at Regjeringen fra torsdag morgen innførte økt grensekontroll. Målet er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge.

For reisende betyr det at de må ha med seg gyldige ID-papirer – aller helst pass.

– Generelt må reisende være forberedt på å bli stanset for personkontroll på alle reiser til og fra Norge for tiden. Det beste reisedokumentet er pass, sa Knut Smedrud i Politidirektoratet, da han onsdag informerte om det nye kontrollregimet.

Anundsen

STRAMMER INN: Justisminister Anders Anundsen innførte strengere grensekontroll i dag.

Foto: Torstein Bøe / NRK

Strammer inn

Fergeselskapene er blitt påført en plikt til å kontrollere ID for reisende til Norge.

– Slik vi har forstått det i dag, er det ikke vår oppgave å stoppe noen som planlegger å søke asyl. Men hvis de ikke kan framvise gyldige reisedokumenter og ID-papirer, kan vi nekte dem å komme om bord, Jan Petter Eilertsen, kommersiell direktør i Fjordline.

LES OGSÅ: Her blir det IKKE skjerpet grensekontroll

Tirsdag satte Sverige i gang flere tiltak for å begrense asylstrømmen. På grunn av nabolandets strengere innvandringspolitikk er det ventet at en ytterligere strøm av asylsøkere vil sikte seg inn mot Norge.

Den strømmen vil regjeringen stoppe med en gang.

– Vi må ha en politikk som sørger for at Norge ikke blir valgt som ankomstland foran andre relevante land i Europa, sier justisminister Anders Anundsen (Frp.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.