Her marsjerer tyskerne inn i Bergen

Møtte nesten ikke motstand. Se unike filmopptak og bilder fra tyskernes invasjon av Bergen 9. april 1940.

Created by InfoDispatcher

Norge var nøytralt ved utbruddet av andre verdenskrig, men ble invadert av Tyskland i deres «Operasjon Weserübung» den 9. april 1940.

Bergensdelen av operasjonen var frontet av de tyske krysserne Königsberg og Köln, og hadde rundt 1900 soldater om bord. Det var mer enn nok til å erobre Vestlandets hovedstad.

Filmavisens Ukerevy fra 1960, som du ser i toppen av saken, gjenforteller de dramatiske timene fra Bergen 9. april.

Visst faen skal dere skyte!

Bergensk kommandant, 9. april 1940

Den norske motstanden var begrenset, det hersket full forvirring, og tyskerne inntok Bergen på få timer.

Som du ser av bildeserien nedenfor paraderte tyskerne snart over både Fisketorget og Ole Bulls plass.

Tyske soldater marsjerer over Fisketorget
Foto: Universitetsbiblioteket i Bergen, Billedsamlingen

Skjøt fra Kvarven

Tyskernes mål for det første angrepet var å besette Oslo med omliggende områder, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Narvik og Tromsø.

Kvarven fort var bemannet med 33 offiserer og 279 korporaler og menige. Fortet skjøt mot skipene da de seilte inn mot Bergen kl. 03.58 om natten.

Det ble umiddelbart innlysende hvor utdatert og dårlig vedlikeholdt kanonene var: En av de få granatene som traff, gikk ikke av. Skipene besvarte ikke ilden med annet enn den morsekodete meldingen «stop shooting!»

SE OGSÅ: Invasjonen minutt for minutt - på Twitter

Telegrafisten ringte til Kommandanten og spurte om de skulle stoppe å skyte. Kommandanten svarte med «Visst faen skal dere skyte».

Kvarven fort ble tatt kort tid etter, delvis grunnet soldatenes dårlige kamptrening.

Tysk marinepersonell bemannet Kvarven fort resten av krigen, og gjorde den til del av deres Festung Bergen, som skulle forsvare den strategisk viktige byen mot allierte invasjon. I denne perioden ble fortet utvidet og modernisert.

Norske soldater i Bergen 9. april 1940
Foto: Universitetsbiblioteket i Bergen, Billedsamlingen

Ammunisjonsskip eksploderte

Eksplosjonen på Vågen var en av de alvorligste hendelsene under andre verdenskrig. Dette var en eksplosjonsulykke som inntraff 20. april 1944. Det tyske ammunisjonsskipet «Voorbode» med 120 tonn ammunisjon kom i brann og detonerte ved festningskaien klokken 08.39.

Minst 98 mennesker ble drept og 4.800 skadet.

131 hus forsvant og 117 hus ble så sterkt skadet at de måtte kondemneres. 45 hus ble sterkt skadet, mens 3.500 hus fikk mindre skader.

Viktige historiske bygninger som Nykirken, Tollboden, Rosenkrantztårnet og Håkonshallen ble sterkt skadet, men ble senere restaurert.

Bombet Holen skole

Bombingen av Laksevåg var en av de største enkeltstående tragediene som rammet Norge under den andre verdenskrig. Onsdag 4. oktober 1944 gikk britiske bombefly til angrep på tyskernes ubåtbunker i Nordrevågen på Laksevåg.

Et fåtall av disse bombene traff målet, de fleste falt ned over den vanlige bebyggelsen og drepte 193 sivile, derav 61 barn ved Holen skole.