Hopp til innhold

Her løftes verdens største lukkede merd

En gründer på Stord har jobbet i snart seks år for å bygge denne kjempemerden til 30 millioner kroner.

Merden flyttes fra Moster på Bømlo til Marine Harvest sitt anlegg i Skånevik i Etne.

23 METER HØY: Merden består av i alt 49 deler som skal boltes sammen med over 7000 bolter. Når fiskeburet står klart, blir den over 23 meter høy og 40 meter i utvendig diameter. Dette gjør den til verdens største lukkede oppdrettsmerd.

I dag kom HLV «Uglen» og hentet «Neptun 3» – verdens største lukkede oppdrettsmerd.

Den blir fraktet hengende i krankroken fra monteringsstedet på Mosterhamn til Molnes, Skånevik. Der blir den senket i sjøen og ankret opp. I etterkant gjenstår arbeider med påmontering av pumper og annet utstyr, opplyser Aquafarm Equipment AS.

Andre generasjon

– Dette er et kar på 22.000 kubikk som er 23 meter høyt og 40 meter i diameter. Den er stort sett helt lukket, bortsett fra noen luker som vi bruker til å slippe ut vann, forteller Atle Presthaug, daglig leder i Aquafarm, til NRK.

Alt vannet kan byttes ut på 50 minutter, eller 400 kubikk i minuttet.

Dette er andre generasjon av det lukkede merdesystemet. Det første lukkede anlegget ble satt i sjøen i Skånevik i Etne kommune i 2013. Men etter hvert dukket problemene opp, blant annet etter stormen «Nina». I september fikk fisken gjelle­skader forårsaket av alger.

– Målet er at vi nå ikke skal få lus, sier Presthaug.

Positive tester

Under fullskalatesten gjennomført i 2013/2014 ble gode resultater dokumentert på den nye merden på disse parameterne:

Tilvekst, dødelighet, fôrfaktor, lus og fiskevelferd. Konstruksjonen er rømningssikker, og slammet samles opp i bunnen.

Merden består av i alt 49 deler som skal boltes sammen med over 7000 bolter. Med sine 22.000 kubikk er dette verdens største lukkede oppdrettsmerd.

Merden er utviklet av Aquafarm Equipment i samarbeid med Marine Harvest.

Det er Presthaug fra Stord som først hadde ideen.

– Jeg har jobbet med dette i fem-seks år, så det kiler litt i magen nå. Men jeg tror vi har alt under kontroll, sier han til NRK.