Her jubler Allan for ny Norseman-bragd

Allan Hovda (29) fra Sveio kopierte fjorårets seier i Norseman, verdens hardeste triatlon. – Det var så kaldt i vannet at jeg holdt på å bryte etter to minutter!

Allan Hovda jubler for seier 2015

JUBEL: Her strekker Allan Hovda armene i været foran et kobbel av fotografer og skuelystne etter å ha passert Norseman-målstreken på Gaustatoppen.

Foto: Norseman Isklar Xtreme Triathlon

Allan Hovda (29) ble pappa for tre måneder siden. I dag ble han historisk med sin andre seier på rad i Norseman Xtreme Triathlon. Ingen har tidligere vunnet herreklassen to år på rad.

29-åringen vant på rekordraske 9 timer og 42 minutter etter å ha knust alle på maratondistansen opp til Gaustatoppen.

Fikk kuldesjokk

– En fantastisk dag. Det var utrolig hardt, og jeg startet ikke spesielt bra. Etter to minutter av svømmingen begynte jeg å hyperventilere, og trodde jeg hadde fått kuldesjokk og at Norseman var over, sier Hovda til NRK.

Årets svømmedel ble halvert til 1900 meter på grunn av lav sjøtemperatur, cirka 10,5 grader.

Allan hovda vant Norseman 2015

VINNEREN: Allan Hovda fra Sveio, som konkurrerer for Haugesund Triathlonklubb.

Foto: Hedvig Gjøen / NRK

Løsnet på løpingen

Det 226 kilometer lange løpet starter med svømming i Eidfjord i Hordaland, fortsetter med 180 kilometer sykkel over Hardangervidda og slutter på toppen av det 1883 meter høye fjellet i Telemark.

– På syklingen lå en hard konkurrent hele ti minutter foran, så løpingen ble avgjørende. Jeg hadde vanvittig gode løpsbein. Med den gode supporten jeg fikk underveis kunne jeg løpe grisefort. De første 16 km gikk på én time, sier Hovda fornøyd.

Hovda, som trener mer enn Petter Northug, vant konkurransen også i fjor. NRK har tidligere fortalt hvor mye småbarnsfaren trener for å forberede seg til idretten.

Allan Hovda jubler for ny Norseman-seier

FOLKSOMT PÅ TOPPEN: Mange skuelystne hadde møtt frem for å ta imot Allan Hovda og de øvrige Norseman-heltene på Gaustatoppen i dag.

Foto: Hedvig Gjøen / NRK

– Hadde ikke blitt overrasket om jeg så isbiter

I dameklassen var det Kristin Lie fra Oslo som vant på tiden 11.48. Hun ledet med åtte minutter inn i den siste stigningen. Dermed tok hun seg tid til litt klemming opp til Gaustatoppen.

Kristin Lie

VINNER: Kristin Lie vant dameklassen.

Foto: Jon Marius Rønning

– Det var fantastisk å gå fort opp fjellet. Det var så mange som heiet og ga meg klemmer. Plutselig fikk jeg litt dårlig tid, sier Lie, som vant klassen med rundt tre minutter.

Hun forteller at hun testet det iskalde vannet på torsdag. Dermed var hun mentalt innstilt på kulda da hun stupte i vannet i dag tidlig.

– Jeg syns ikke det føltes så kaldt i dag. Jeg testet det i ti minutter på torsdag. Da var det så kaldt at jeg ikke hadde blitt overrasket om jeg så isbiter i vannet, sier Lie.

Løpet pågår fortsatt

– Jeg tror Allans tid ville holdt til solid løyperekord også om svømmingen ikke hadde vært forkortet på grunn av kaldt vann og sen sommer. Konkurransen har ellers gått fint og vi har hatt gode forhold. På Vidda var det knappe to grader, men det har vært relativt lite vind. Vi er veldig fornøyde, sier arrangør Dag Oliver.

Lars Petter Stormo fra Solbergelva, som på forhånd gikk ut på nrk.no og sa han gikk for gull, tok andreplassen. Lars Christian Vold fra Oslo ble nummer tre i herreklassen.

Line Foss og Line Mari Langseth kapret sølv og bronse på damesiden.

Løpet pågår fortsatt, og mange av de 250 startende er fortsatt ute i løypa. Kun de 160 første får løpe helt til toppen og blir belønnet med en svart trøye.