Her hopper Anders over åtte meter høye brøytekanter

Sommeren har latt vente på seg i fjellet. Enorme mengder snø gir optimale skiforhold på Folgefonna. – Det er mer snø her nå enn på tyve år.

Anders Backe

– Å hoppe over brøytekantene i knallrød solnedgang på Fonna var helt episk, sier skikjører Anders Backe-

Foto: Anders Blom

– Å hoppe over brøytekantene i knallrød solnedgang på Fonna var helt episk, sier Anders Backe til NRK.

Backe er profesjonell skikjører og har tilbrakt de siste ti somrene ved skianlegget på Folgefonna. Han har aldri opplevd så mye snø så sent på året som i år.

– Det er helt sinnsykt bra forhold. Det er enorme mengder snø her. Jeg har vært her ti år på rad, men aldri opplevd noe lignende, sier skikjøreren til NRK.

Det var Bergensavisen som omtalte saken først.

Ander Backe

HØYE BRØYTEKANTER: Brøytekantene ved skisenteret på Folgefonna er åtte meter høye.

Foto: Yngve Ask

Hoppet 20 meter

Backe kjører ski 200 dager i året. På bildet øverst i saken gjør han en såkalt «road gap» over de åtte meter høye brøytekantene ved skisenteret.

– Jeg måtte henge bak på en snøscooter for å komme opp i god nok fart slik at jeg kunne gjennomføre hoppet. Jeg slapp tauet fra scooteren i 50 kilometer i timen og hoppe var over 20 meter langt.

Trikset er ifølge skikjøreren selv ikke så vanskelig, men han oppfordrer likevel ikke folk flest til å gjøre det.

– Man må vite hva man driver med. Får man ikke god nok fart, kan man ende med å hoppe inn i en beinhard vegg. Det er ikke å anbefale. Men det er det som gjør bildet så spektakulært - at ikke så mange driver med slike hopp.

– Over fem meter snø

Ander Backe

TRIKS: Anders Backe måtte henge bak på en snøscooter for å komme opp i god nok fart slik at han kunne gjennomføre hoppet.

Foto: Anders Blom

Det er snøfallet som falt ned over skianlegget tidligere i juni, som har sørget for drømmeforholdene. Snødybden er i fjellene over fem meter, forteller Andreas Skogseth, daglig leder ved Folgefonna skisenter.

– Kolleger av meg sier at de ikke har sett så mye snø på denne tiden av året siden tidlig på 90-tallet. Mange steder i anlegget har vi nå over fem meter med snø.

Han mener at det er høyst uvanlig med så enorme mengder snø på tampen av juni, men forholdene trekker skituristene til Fonna.

– Vi har mellom 300-600 kjørere på Fonna hver dag nå. Vi ser at flere vil stå på ski i behagelige temperaturer i gode skiforhold.

Skianlegget ligger på Jorfjellbreen, som er en 300 meter bred brearm av Nordfonna.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon