Normal

Her går kjempekranen i lufta

I dag tidlig lyktes det endelig å bringe kjempekranen Goliat ned for telling.

Her går Goliat i bakken

NED MED ET SMELL: Mange stordabuer fikk nok en brutal start på dagen, kjempekranen Goliat gikk i luften med et brak. Foto: Olav Røli, Sunnhordland

Innbyggerne på Stord våknet til et brak fredag morgen.

Klokken halv syv gikk en rekke strategisk plasserte sprengladninger i luften på kjempekranen Goliat.

Dermed var den 71 meter høye kranens dager talte, 56 år etter at den ble satt inn i tjeneste på Kværners verftsområde på Stord.

– Det gikk fint denne gangen. Kranen la seg over slik den skulle, sier kommunikasjonssjef Odd Naustdal i Kværner til NRK.

Se bildeserie av sprengningen nederst i saken!

Mislyktes sist

Dette var det andre forsøket på å sprenge den gigantiske kranen. Onsdag mislyktes Kværner med demonteringen, da flere av sprengladningene ikke gikk av som planlagt.

– Vi skal undersøke hvorfor vi ikke lykkes den første gangen, sier Naustdal.

Goliat ble bygget i England i 1958 og har siden han kom til verftet på Stord høsten 1968 vært et landemerke i lokalsamfunnet.

Nesten hele Goliat resirkuleres

Goliat gjorde sitt første løft på Stord 1. mars 1969, da han løftet den 200 tonn tunge kjelen om bord i supertankeren T/T Kong Haakon, skriver Kværner i en pressemelding.

Det siste løftet ble gjennomført 28. juni 2013, da Goliat løftet på plass helidekk-hytten på boligmodulen til Eldfisk 2/7 S.

Med en løftekapasitet på 350 tonn har kranen vært et sentralt verktøy i prosjektgjennomføringen både i skipsperioden og offshoreperioden.

Så godt som 100 prosent av kranen vil bli resirkulert, ifølge Kværner.

Aker Kværner
Foto: Aker Kværner
Aker Kværner 2
Foto: Aker Kværner
Aker Kværner3
Foto: Aker Kværner
Aker Kværner4
Foto: Aker Kværner