Hopp til innhold

Her fjerner de tusenvis av glemte graver hvert år

MØLLENDAL (NRK): Trodde du graven din ville stå for evig tid? Flere steder i landet blir et stort antall gamle graver fjernet.

Glemte gamle graver fjernes

GLEMTE GRAVER: Hvite kontaktlapper henges på gravsteinene. Tar ingen kontakt på tolv måneder, blir graven fjernet.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Vi ønsker ikke en gravplass hvor gravminnene står hulter til bulter. Vi vil ha en levende gravplass som er pen og i bruk, sier leder av Gravplassmyndigheten i Bergen, Anne Bjordal Jønsson.

Jønsson er i ferd med å avslutte en storrydding på kirkegårdene i Bergen. Hele 9000 graver har de fire siste årene blitt slettet, med 2018 som et foreløpig rekordår med over 2500 fjernede graver.

Det finnes ingen nasjonale tall på gravslettinger, men i Stavanger og Oslo slettes det inntil tusen graver i året.

Frode Hovland sjekker om navnet på gravsteinen stemmer med listene han har fått over graver som skal

LANGE LISTER: Frode Hovland har fjernet mange graver i Bergen. Han dobbeltsjekker alltid om listen over de gravsteinene som skal slettes stemmer overens med navnet på steinen.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Gjenbruksgraver i byene

Mens Bergen alltid har hatt tradisjon for å bruke gamle graver om igjen, er det enkelte steder i Norge helt utenkelig. Det er i ferd med å endres, ifølge gravplassrådgiver i Den norske kirke, Åse Skrøvset.

– Vi ser at det blir mer og mer vanlig med gjenbruk av graver for å frigjøre areal, spesielt i byer og tettbebyggede strøk. Gjenbruk av graver blir mer sjeldent lenger nord og på bygdene. Her er det mer vanlig å utvide kirkegården.

– Å ta et skippertak på gravsletting i Bergen var helt nødvendig for å frigjøre plass, sier Skrøvset.

Dette kartet over Årstad bydel i Bergen viser hvor små gravplassene er i forhold til bosettingen.

Gravplasser i Bergen

Bort med glemte graver

Kommunene er pålagt å ha gravplasser tilgjengelig for 3 prosent av befolkningen til enhver tid. Å slette gamle graver er derfor helt nødvendig i byer og tettsteder.

Det er graver som er eldre enn 25 år, og som mangler en registrert ansvarlig som står i fare for å bli fjernet.

– Det er sjelden at graven betyr mye for noen, og samtidig ikke blir besøkt i løpet av et år. Om man er ansvarlig for en grav innebærer det også tilsyn og stell av graven, sier Jønsson.

For å få kontakt med den ansvarlige for graven henger Gravplassmyndigheten ut hvite lapper med kontaktinformasjon på gravstøtten. Om ingen har tatt kontakt innen ett år blir gravsteinen fjernet.

Gravplassmyndigheten ønsker kontakt

ØNSKER KONTAKT: Nye kontaktlapper er hengt ut på Møllendal gravplass. Leder i Gravplassmyndigheten i Bergen, Anne Bjordal Jønsson, håper de ansvarlige tar kontakt.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Gravsteinene knuses

På Møllendal kirkegård i Bergen står Frode Hovland og sjekker listene med navn over hvilke gravminner som skal graves bort. Han er arbeidsleder i Akasia og har hatt fire travle år på kirkegårdene i Bergen.

– Når gravsteinene er fjernet blir de levert til resirkulering, hvor steinen blir knust i småbiter. Ingen steiner skal kjøres bort uten at vi har kontroll på det.

Arbeidet med å fjerne graver handler også om trygghet på gravplassen.

– En gravstein som er i ferd med å velte kan gjøre store skader, i verste fall død, sier Jønsson.