Hopp til innhold

Her feirer de svenskekongens antatte drapsmann

MYKING I NORDHORDLAND (NRK): Karl XII ble drept ved Fredriksten festning i 1718. Teoriene er mange om hvem som skjøt kongen. Tirsdag ble en antatt drapsmann hedret i en liten bygd på Vestlandet.

Karl XII markering Myking i Nordhordland

NEDLEGGELSE AV KRANS: Medlemmer av Myking bygdelag minnes Jo Hodne ved den tre meter høye bautasteinen som er reist til minne om han.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Jo Hodne, også kjent under navnet Jo på Vedlo, en fattig fisker og jeger, er mannen som tok livet av kong Karl XII for nøyaktig 300 år siden, 11. desember 1718. Det tror i hvert fall medlemmene i Myking bygdelag.

Det betyr at Hodne kan være årsaken til at vi ikke snakker svensk her i Norge i dag.

– Jo Hodne var en enkel mann fra fattige kår. Han ble innrullert i nordhordlendske kompani og innkalt til militærtjeneste. Den skulle føre han til Fredriksten festning i Halden, sier Harald Kleiveland.

Jo på Vedlo skyter Karl XII

VAR DET SLIK DET SKJEDDE: Jo Hodne skyter på kong Karl XII.

Foto: Kjersti Lofthaug/Marco Vaglieri

Krigerkongen Karl XII

Karl XII er sammen med Gustav II Adolf, regnet som Sveriges mest krigerske konger. I 1701 knuste han og mennene hans den russiske hæren. De neste årene vinner han slag etter slag i Polen og Tyskland.

– Samtidig finnes det svært mange myter om Karl XII. En del av dette skapte han kanskje også selv gjennom måten han ble portrettert på som soldat, sier konservator Christina Anderson Wiking ved Varberg festning til NRK podkasten Museum.

Kong Karl ender til slutt opp i eksil hos en tyrkisk sultan. Da han etter mange år finner veien hjem, setter han kursen mot Norge. Her skulle han ta Fredriksten festning i Halden. Deretter hele Norge. En kule fra et ukjent våpen skulle gjøre slutt på planene.

Karl XII

SVENSK KRIGSKONGE: Portrett av Karl XII.

Foto: Arkiv/maleri

Flere teorier

Hvem var det så som fyrte av det dødelige skuddet? Var det Jo Hodne eller kan det ha vært noen andre? Teoriene er mange. I Sverige har man lenge ment at Karl XII kan ha blitt skutt av en av deres egne.

Andre mener den sannsynligste morderen er den franskfødte offiseren André Sicre. Han kan ha handlet på oppdrag fra Fredrik av Hessen, kongens svoger.

Det endelige svaret får vi trolig aldri. På Myking i Nordhordland holder man fast på at Jo Hodne var mannen som tok den svenske kongen av dage.

Fredriksten festning, Halden

FREDRIKSTEN FESTNING I HALDEN: Det var her kong Karl XII endte sine dager.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kransenedlegging

På Myking ble det i 1926 reist en tre meter høy bautastein til minne om Jo Hodne. 11. desember 2018 er en gruppe menn samlet rundt den. En krans blir lagt ned.

– Dette er en kjekk historie for bygden, sier Harald Kleiveland.

Han mener at uansett om historien er sann eller ikke så har man god grunn til å være stolt av sambygdingen.

«Banemann åt Karl-XII» står det på bautasteinen til Jo på Vedlo på Myking i Lindås kommune.

BANEMANN ÅT KARL XII: Dette er innskriften på det tre meter høye bautaen reist i 1926.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Endte livet i fattigdom

Ifølge historien slet Jo Hodne med ettervirkningen av det han hadde gjort. Han endte livet i fattigdom.

På dødsleiet skal han ha bekjent drapet for en prest. Samvittigheten skal ha plaget han. Men er historien sann?

– Denne teorien er vel like sann som de andre som finnes. Ingen vet hvordan norsk historie hadde blitt om ikke dette hadde skjedd, sier Harald Kleiveland.

Bauta til minne om Jo Hodne, Myking i Nordhordland

KRANSEN PÅ PLASS: Bautaen reist til minne om Jo Hodne.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK