NRK Meny
Normal

Sa opp jobben i mars for å bli ordfører nå

Etter lange og krevende forhandlinger er det endelig klart at Jarle Skeidsvoll får det som han håpet. KrF-eren blir Osterøys nye ordfører.

Jarle Skeidsvoll (KrF) og Alf Terje Mortensen

ORDFØRER: Jarle Skeidsvoll (KrF) blir ordfører i Osterøy kommune. Alf Terje Mortensen (Frp, t.h.) blir varaordfører.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Etter hektisk møtevirksomhet mandag kveld, har partiene på Osterøy endelig kommet til enighet om hvem som skal styre kommunen de neste fire årene.

– Akkurat nå sender vi avtalen rundt bordet, og det signeres, sier Jarle Skeidsvoll til NRK klokken 21.30.

KrF-politikeren blir kommunens nye ordfører, etter at det er inngått samarbeid med Høyre, Frp, Sp, Venstre og MDG.

Alf Terje Mortensen (Frp) blir varaordfører.

– Vi inngår et samarbeid om fordeling av politiske verv og posisjoner. Alle får plass i formannskapet, sier Skeidsvoll.

Høyre gikk til Ap og tilbake

Han illustrerer selv rotet som har vært i Osterøy-politikken etter valget, når han først forteller NRK at det er fem partier som har inngått samarbeid, før han retter seg til seks.

Osterøy har nå lenge vært den eneste av de 33 kommunene i Hordaland der partiene ikke har klart å bli enige om hvem som skulle styre.

SJEKK DIN KOMMUNE: Dette er dei nye ordførarane i Hordaland

KrF og Frp gjorde gode valg i kommunen, og ville begge ha ordføreren. Det førte i forrige uke til at Frp forlot forhandlingsmøtet etter ti minutter.

I kjølvannet av det borgerlige bruddet, satte Arbeiderpartiet seg ned med Høyre i forsøk på å danne en koalisjon som trolig ville gitt Høyre ordføreren.

Men så gikk Høyre tilbake til de borgerlige, og i kveld er det altså klart at det blir et bredt samarbeid med blått tyngdepunkt i øykommunen nordøst for Bergen.

– Det har vært en lang reise, med veldig mye frem og tilbake, og ulike konstellasjoner. Det har vært veldig krevende, sier Skeidsvoll.

– Men det må føles godt nå?

– Ja, det gjør det. Det er fantastisk, sier den kommende ordføreren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat Osterøy kommunevalget 2015» i nytt vindu

– Voldsomme kontraster

Den valgtekniske avtalen gjør at samtlige partier får plass i formannskapet, som blir utvidet fra syv til ni plasser. Ap og Frp får to plasser, resten får én hver.

– Vi får en veldig bra bredde. Det er også en del nye folk, med spennende kompetanse og erfaring, sier Skeidsvoll, som ikke frykter at det brede samarbeidet skal gjøre Osterøy-politikken kjedelig.

– Nei, det er jo voldsomme kontraster mellom MDG og Frp, for eksempel, og jeg regner ikke med å seile en bred og stor skute de neste fire årene. Samarbeidet er valgteknisk, og det er ingen låste blokker, så nå vil jo partiene kjempe for sine saker. Jeg har tro på en levende og skapende politikk, sier Skeidsvoll.

Sa opp jobben

48-åringen er tidligere næringslivsgründer, men har de siste årene jobbet som prosjektleder i et undervannsteknologiselskap.

Den jobben sluttet han imidlertid i for fem dager siden. Oppsigelsen ble levert i mars, nettopp med tanke på det forestående valget.

– Jeg hadde nok av ulike årsaker uansett sluttet i den jobben etter hvert, men tidspunktet for oppsigelsen valgte jeg med tanke på valget. Jeg har ønsket å gå inn i ordførerjobben, sier Skeidsvoll.

LES OGSÅ: KrF og Frp braut forhandlingane etter ti minutt

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås