NRK Meny
Normal

Her er Dodraugens nye hjem

Husker du Dodraugen som skremte vettet av bergenserne for ti år siden? Øglen har flyttet til Sørlandet og gjør det alle drømmer om.

Dodraugen har fått nytt hjem

HAR VOKST SEG STOR: Dodraugens nye hjem er Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia på Sørlandet. Her går han fritt rundt i en kunstig oppbygd regnskog. Øglen er i dag så stor at han neppe hadde kommet seg gjennom noe kloakkrør.

Foto: Den Lille Dyrehage

I 2005 skulle en liten gutt på do. Intetanende åpnet han dolokket på Nordnes i Bergen. Plutselig dukket en kjøttetende øgle opp fra doskålen.

Det viste seg at dyret var en rømt argentinsk teju som var ulovlig importert til Norge. I sin jakt på friheten hadde den krøpet inn i kloakksystemet og spratt opp igjen i naboleiligheten som en ekte dodraug.

Da Akvariets eksperter kom og fanget øglen ble den raskt døpt til, ja nettopp: Dodraugen.

Så skummel var han for ti år siden:

En uheldig familie på Nordnes i Bergen oppdaget en ubuden gjest i toalettskåla. Reportasjeinnslag av John Gunnar Skien, og sending med Halvor Folgerø.

Ble gitt vekk

Nyhetsmedier over hele verden snappet opp saken om toalettøglen. Og Skavlan hentet inn Dodraugen som gjest i beste sendetid.

I år har altså den utrolige historien tiårsjubileum. Mange har lurt på hvor Dodraugen, som lenge etterpå var en attraksjon på Akvariet i Bergen, ble av.

En teju liker å hvile så mye som mulig, spise og sole seg. Han har egentlig et liv alle drømmer om!

Nils Harald Reiersen, Den Lille Dyrehage

– Vi ga ham vekk. Draugen ble litt kjedelig å ha i utstillingen vår. Han ville bare ligge nedgravd. Vi mente det var bedre at han fikk boltre seg i nye omgivelser, sier dyrepasser Joachim Ekeli på Akvariet.

– Han har det flott

Dodraugens nye hjem er Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia, som ligger mellom Kragerø og Risør.

– Jo, det er riktig at verdenskjendisen bor hos oss. Dodraugen har flyttet inn i Norges største regnskog som åpnet 1. mai i fjor. Han har det fint og flott, opplyser dyreansvarlig Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage.

Lever herrens glade dager

Øglen er i dag så stor at han neppe hadde kommet seg gjennom noe kloakkrør.

– «Draugen» er nå voksen og har nådd full størrelse, cirka 50 centimeter fra nese til haletipp.

– Hva bedriver «Draugen» dagene med?

– I regnskogen er han frittgående. Han er en bajas, men har sine begrensninger. En teju liker å hvile så mye som mulig, spise og sole seg. Han har egentlig et liv alle drømmer om!

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås