Her er Bergens ordfører-favoritt

Marte Mjøs Persen til topps på ordfører-meningsmåling. - Rir på midlertidig sympatibølge, mener valgforsker.

Marte Mjøs Persen

FAVORITT PÅ MÅLING: Leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Lederen i Arbeiderpartiet til Bergen danker ut både sittende ordfører Gunnar Bakke og Høyre-kandidat Trude Drevland på en fersk meningsmåling fra Respons Analyse, utført for NRK og Bergens Tidende.

Den viser at 28 prosent av de 600 spurte ønsker å gi ordførerkjedet til den relativt ferske Ap-lederen.

Trude Drevland og Gunnar Bakke

- IKKE BEKYMRET: Ordfører Gunnar Bakke (Frp), t.h. Her med Høyre-kanditat Trude Drevland.

Foto: Nina C. Krogh

- Tror bergenserne liker meg

- Jeg blir veldig glad når jeg ser disse tallene. Det gir meg inspirasjon til å stå på videre, sier Marte Mjøs Persen til NRK.no.

- Tror du det er deg eller en Ap-ordfører folk ønsker?

- Det er gjerne en blanding av begge deler. Men jeg tror bergenserne begynner å bli kjent med meg, og at dette er et utslag av at de liker meg som person.

Trude Drevland (H) får 27 prosents oppslutning, mens Frp-ordfører Gunnar Bakke bare er ønsket av 16 prosent av velgerne. Bakke hevder han tar målingen med knusende ro.

- Jeg møter bare hyggelige mennesker som sier at jeg gjør en god jobb som ordfører og at de liker jobben jeg gjør. Det er nok for meg, sier Bakke til NRK.no.

Nesten halvparten vil ha Monica

Bergenserne er også spurt om hvem de ønsker som byrådsleder. Arbeiderpartiets kandidat, Harald Schelderup, får 29 prosent, men er grundig slått av sittende byrådsleder Monica Mæland (H), som har nesten halvparten av velgerne (48 %) i ryggen.

- Veldig hyggelig og noe som gir meg energi. Samtidig er det slik at vi får noen gode målinger og noen mindre gode målinger. Vi må uansett gjøre en jobb frem mot valget, det er kun den målingen som gjelder, sier Mæland til NRK.no.

Monica Mæland

FÅR NY TILLIT: Halvparten av bergenserne vil gi Monica Mæland ny tillit som byrådsleder.

Foto: Kristian Ervik / NRK

Sist i målingen kommer Fremskrittspartiets Liv Røssland, som kun er ønsket av fire prosent av velgerne.

- Sympatibølgen vil avta

Valgforsker Terje Knutsen mener den gode målingen for Arbeiderpartiets ordførerkandidat er et utslag av sympatibølgen mot partiet etter terroraksjonene mot Utøya og Regjeringskvartalet. Han tror oppslutningen for Marte Mjøs Persen vil avta frem mot valgdagen.

- Målingen viser også at mange er fornøyde med Monica Mæland som byrådsleder. Tidligere i sommer hadde vi rekordmålinger for Høyre, med over 40 prosents oppslutning. Det er en klar indikator på at bergenserne er fornøyde med byrådet, og det er en nøtt som vil bli veldig vanskelig for Arbeiderpartiet å knekke, mener Knutsen.